Als ik ‘s morgens buiten ben om de paarden te verzorgen, ervaar ik heel vaak een intens gevoel van dankbaarheid. Ik voel me enorm gelukkig, omdat ik elke dag mag doen wat ik graag doe. Het zicht op de groene velden geeft me rust. Een prachtig “kantoor” om te mogen werken. 

Ik hou echt van mijn leven. Mijn grootste wens is dat iedereen dit gevoel mag ervaren. Toch is mijn leven lang niet perfect. Er zijn nog veel dingen waarvan ik droom, die ik nog niet gerealiseerd heb. Gelukkig maar, anders zou mijn leven saai zijn. Als er niets meer is om naar uit te kijken, denk ik niet dat we ons gelukkig voelen. Voor mij is het net dat wat me het meeste geluk brengt: iets waar je je intensief voor inzet en dat doel uiteindelijk realiseren. Dat zijn de mooiste beloningen die je kan ontvangen. 

De kunst is om dankbaar te zijn voor alles wat je nu hebt in je leven. Je hoort waarschijnlijk vaak “wat je aandacht geeft, groeit”. Dit werkt ook voor dankbaarheid. Als je veel aandacht geeft aan alles waar je dankbaar voor bent, komen er meer dingen in je leven waar je dankbaar voor kan zijn. Als je dankbaar bent voor alles, ook je huidige situatie, sta je open voor kansen die het leven je geeft. Onlangs heb ik gesprekken gehad met iemand die het even heel moeilijk had. Ondanks mijn motiverende woorden, heeft het enkele dagen geduurd voordat mijn boodschap kon doordringen. De focus lag enorm op het probleem zelf, dat er geen ruimte was om oplossingen te zien. Zelf stond ik verder weg van de moeilijke situatie, dus had ik objectievere kijk. Voor mij was het probleem zelfs nog niet aan de orde en waren er verschillende mogelijke oplossingen. Na enkele dagen kwam het besef ook bij de persoon in kwestie. Ik was enorm dankbaar toen ik hoorde dat het veel beter ging. 

Dit is een voorbeeld van hoe simpel het soms kan zijn, zolang je een positieve kijk hebt. Als je enkel kijkt naar het probleem zelf, zie je geen oplossingen. Stel jezelf vragen zoals: 

≈ Wat is er mogelijk?

≈ Hoe kan ik de situatie anders bekijken?

≈ Wie kan me een objectief inzicht geven in de situatie? 

Kijk ook naar alles waar je in je huidige situatie dankbaar voor mag zijn. Misschien denk je in de eerste plaats dat er niets goed is, als je het even heel zwaar hebt. Toch zijn er zoveel mooie dingen die je wel hebt. Denk aan familie, vrienden, eten, drinken, kleren,… Geef aandacht aan alles waar je dankbaar voor bent. Je voelt je meteen al een stuk beter als je beseft hoeveel je wel hebt om dankbaar voor te zijn. Stel jezelf dan open voor ideëen, inzichten en inspiratie. Concentreer je niet op het probleem, maar laat het even los. Voor je het weet, komt er een fantastisch idee in je hoofd. Wedden dat je zegt: “Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?”.