Iedereen heeft slechts 24 uren in een dag. Of we die efficiënt besteden, hangt af van de keuzes die we elke dag opnieuw maken. Voor mij helpt een goede planning om mijn tijd goed te besteden. Inderdaad, we hebben “slechts” 24 uren in een dag, maar toch kunnen we heel veel doen tijdens die uren! De kunst is om ons niet te laten afleiden, zodat we onze planning kunnen aanhouden.

Het leven zit echter vol verrassingen. Soms gebeuren er onverwachte dingen, die onze planning even doorbreken. Vroeger bracht het me frustratie, als een situatie mijn planning overhoop haalde. Gelukkig heb ik ondertussen geleerd dat het goed is om te leren meegaan met de stroom van het leven. We kunnen eenmaal niet alles plannen en we hebben geen controle over hoe onze dagen verlopen. Een plotse gebeurtenis, een beslissing van iemand anders of een telefoon met onverwacht nieuws, kunnen alles in een oogwenk omgooien. Het helpt niet om ertegen te vechten. Gebruik je energie om te kijken hoe je hier het best op kan reageren. Kijk naar de mogelijkheden, niet naar de problemen. Pas je plannen aan en zet de volgende stap.

In januari heb ik hiervan een heel mooi voorbeeld ervaren. De zondag van het Belgisch kampioenschap veldrijden had ik mezelf een dagje ontspanning gegund met vrienden en familie. Ik had met mezelf de afspraak gemaakt om de hele dag te genieten en ‘s avonds nog enkele uurtjes te werken. Ik was echter vergeten om rekening te houden met een detail: onze plaatselijke kampioen, Wout van Aert, wint voor de 3e jaar op rij de Belgische trui. Vanavond dus kampioenenviering in Lille en ik voel een dilemma komen. Ik had gepland om vanavond nog even te werken, aan de andere kant, blijft de kampioenenviering toch ook iets speciaal…

Uiteindelijk beslis ik om naar huis te gaan, maar dan belt een van mijn beste vrienden. De afgelopen jaren hebben we samen de voorbije overwinningen van Wout gevierd. Zijn enthousiasme overtuigd me om toch te gaan. Uiteindelijk had ik mezelf beloofd om vandaag te genieten en goed te ontspannen. Eens een dag niet werken, mag ook wel eens. Het is trouwens zondag voor iets. Mijn besluit staat vast! Ik ga naar de kampioenenviering en laat het werk even volledig los. Morgen weer een nieuwe dag. Er gaat geen ramp gebeuren als ik het even laat liggen. Integendeel, ik mag dringend wat beter voor mezelf gaan zorgen en mijn energie opladen door leuke dingen te doen. Dankjewel, Wout van Aert!

Voor mij was het een overwinning om die avond voor mezelf te kiezen. Ik heb een leuke avond gehad, omringd door vrolijke mensen. De nacht was korter dan gepland, maar toch had ik de dag nadien enorm veel energie om met veel enthousiasme bergen werk te verzetten. Ik voelde me helemaal opgeladen!

Durf jij je plannen wijzigen als er onverwacht een leuk voorstel wordt aangeboden? Gun jij het jezelf om “ja” te zeggen tegen de onverwachte verrassingen die het leven je soms geeft?