Je paard kan soms wel eens vervelend doen, maar net zoals bij elke relatie, zijn er 2 partijen. Het is aan jou om de eerste stap te zetten om beter samen te werken met je paard. Weet wel dat als jij 1 stap in de richting van je paard zet, je paard er minstens 5 naar je toekomt. In dit geval bedoel ik dat figuurlijk 😉.

Ik leg het even uit aan de hand van het kaartje dat ik begin deze week heb voorgelezen tijdens de wekelijkse live-video:

“Als je loslaat, win je soms meer dan je loslaat. Ruim je huis op, geef toe in een discussie,
erken je fouten en stop met iets wat je zwaar valt.”

Oké, ik ga je geen advies geven over je huis opruimen, maar ik heb toevallig wel een goede opfrisbeurt gepland voor de stal en de zadelkamer. Het geeft steeds weerstand voor ik eraan begin, maar eens ik ermee bezig ben, vind ik het geweldig. En het resultaat geeft ook weer zoveel voldoening.

Ik wil het echter vooral hebben over dat loslaten en fouten erkennen, want dat is ook belangrijk om toe te passen bij je paard. Denk bijvoorbeeld aan een training die helemaal uitdraait in frustratie, hoe lang blijft dat nog bij je nazinderen? Of ga je de keer nadien weer met een schone lei naar je paard?

Of zelfs in een training heb je een oefening die niet goed lukt. Adem eens diep in, blaas eens goed uit en begin gewoon opnieuw. Laat de frustratie wat daarnet niet lukte los, zo voorkom je dat je in een neerwaartse spiraal komt. Zorg dat je uit het gevoel van frustratie blijft en dat plezier met je paard de bovenhand heeft.

Durf ook je fouten erkennen. Iets wat niet goed lukt met ons paard, ligt ook vaak bij ons. Ben je duidelijk voor je paard? Weet je paard wat je bedoelt of kent je paard het signaal nog niet? Is je paard bang om te doen wat je vraagt? Of heeft je paard op dat moment geen respect voor je en doet hij zijn eigen zin?

Als je openstaat om te leren van je paard, is je paard je allerbeste leermeester. Want elke situatie die hierboven is genoemd, vraagt een andere aanpak als je het op een efficiënte manier wil oplossen die aangenaam is voor jou én voor je paard.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je altijd lief moet zijn. Kordaat zijn hoort er ook eens bij, maar ook dat kan op een liefdevolle manier. Je kan best streng maar rechtvaardig zijn vanuit liefde en respect voor je paard en dat is ook waarvoor ik je aanmoedig.

Durf ook erkennen wanneer je problemen hebt die je niet opgelost krijgt. Ik spreek vaak mensen die op het punt staan om hun paard te verkopen, omdat ze te lang hebben gewacht om hulp in te roepen. En toch is er altijd een oplossing, dus zoek gewoon de juiste persoon om jou en je paard te helpen. Want naar mijn mening is er echt wel een reden dat jij precies dat paard hebt gekozen.

Wil je leren hoe je die signalen herkent en wat je eraan kan doen? Daar zijn een aantal leuke oefeningen voor, die tegelijk ook de band tussen jou en je paard versterken. Net dat zijn dingen wat ik de leden van mijn community voor gepassioneerde paardenmensen leer, zodat ze hun paard steeds beter begrijpen. En dat zorgt voor een optimale samenwerking tussen mens en paard.

Je kan nog enkele dagen aansluiten in deze positieve community, klik meteen hier voor meer informatie.

Daar ontdek je meer over het gedrag van je paard en op welke manier jij dat op een positieve manier kan beïnvloeden zodat jullie steeds makkelijker samenwerken.

Heb je hierover nog vragen of heb je het gevoel dat je individuele begeleiding nodig hebt, stuur me een e-mail en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Dan wens ik jou en je paard een fantastisch weekend en wie weet verwelkom ik je op 1 februari in onze community.

Tot binnenkort!