Als er iets niet lukt met je paard, krijg je vaak een hele hoop adviezen. Soms té veel, zodat je niet meer weet wat te doen. Dat is het moment om even terug te gaan naar de basis. Ik leg je uit wat ik daarmee bedoel.

Eerst deel ik nog even de tekst van het kaartje dat ik ook deze week heb gebruikt tijdens mijn live-video. Ja, vorige week was ik het jaar een beetje anders gestart (met de boodschap van een kaartje) en daar heb ik wel een aantal leuke reacties op gehad. Dus ik ga nog even verder met de kaartjes om het wat verrassend te houden 😉.

Wees gerust, er hoort ook een paardentip bij en die deel ik daarna. Dit is de tekst:

“Teveel mogelijkheden die voor je openliggen, brengen je soms helemaal van de wijs.
Je hoeft niet alles wat mogelijk is te doen. Vereenvoudigen is dan de oplossing.”


Stel dus dat er iets niet goed lukt met je paard en je krijgt advies. Als je 5 mensen om advies vraagt, heb je meestal 6 versies waarvan er een aantal ook tegenstrijdig zijn. Heel verwarrend…

Wat ga je dan doen? In de eerste plaats: voel wat past bij jou en je paard en probeer uit wat het beste past bij je situatie.

Al die mensen hebben in een bepaald opzicht waarschijnlijk gelijk (tenminste als het paardvriendelijk advies is), maar het ene advies pas beter bij het ene paard en een ander advies past weer beter bij jouw paard.

Het advies dat ze geven, heeft (hopelijk toch) voor hun gewerkt, maar dat wil niet zeggen dat het ook werkt voor jou en je paard. Elke situatie en vooral elke combinatie is anders. Je leest het goed: elke combinatie is anders.

Het zou goed kunnen zijn dat ik jou en je paard een ander advies geef dan een andere ruiter met jouw paard. Ook het totaalplaatje telt: ervaring, kennis, locatie en bijvoorbeeld ook hoe dapper de andere ruiter wel of net niet is. Alles speelt mee.

Even terug naar het advies van de tekst: vereenvoudigen is de oplossing. Ga terug naar de basis, want daar ligt altijd de oplossing.

Is de uitdaging eerder een “technisch” probleem, ga dan naar de basis van de bewegingen: vlot voorwaarts en achterwaarts, voorhand links en rechts, achterhand links en rechts en de combinatie van voorhand en achterhand geeft je een zijwaarts.

Is de uitdaging eerder een gedragsprobleem, kijk dan eerst of je fysieke klachten kan uitsluiten. Als er geen fysiek probleem is, dan vind je de oplossing bij een van deze 3 pijlers: veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

Zo simpel is eigenlijk de basis. Tenminste in theorie, om het praktisch op te lossen is het wel handig dat je weet wat voor aanpak je nodig hebt, specifiek voor jouw paard in die situatie. Maar dan weet je tenminste al op welk vlak het zit en kan je ook gericht op zoek gaan naar iemand die het juiste advies op dat gebied kan geven.

Ga dus op zoek naar een specialist op dat vlak. De juiste expert zorgt dat je sneller tot een efficiënte oplossing komt, waardoor je tijd en geld spaart. Voor een hoefprobleem bel je geen dressuurinstructeur (tenzij die toevallig ook dierenarts of hoefsmid is).

Hou het simpel, ga naar de basis en vraag advies aan de juiste mensen. Dat maakt het veel eenvoudiger voor jou en voor je paard. Want hoe meer opties je hebt, hoe moeilijker om te kiezen en hoe meer verwarring voor jezelf en je paard.

Over die basis op gebied van bewegingen en gedrag, organiseer ik volgende week donderdag (20 januari) vanaf 20u00 een GRATIS online masterclass. Daar ga ik veel dieper in op dit onderwerp en deel ik concrete tips en praktijkvoorbeelden, zodat je na deze masterclass zelf aan de slag kunt met je paard.

Wil je meer horen over die stevige basis zodat alles veel eenvoudiger gaat en je weer meer plezier hebt met je paard, klik dan hier om je gratis in te schrijven.

Hou het simpel, zodat je meer tijd hebt om leuke dingen te doen met je paard. Heb je een vraag daarover, contacteer me per e-mail en ik help je graag een stapje verder.

Ik verwelkom je heel graag volgende week tijdens de online masterclass.

Maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!