Mensen helpen om focus te houden op hun doelen is helemaal mijn ding. Zelf ben ik enorme fan van doelen realiseren. Niet enkel woorden, maar vooral daden. Als je niets doet, verandert er niets of komt er geen vooruitgang. Er is echter een groot verschil tussen focus houden op je doelen en jezelf forceren.

 

Doelbewust trainen

 

Een van mijn doelen is om zo goed mogelijk te zijn met paarden. Doelbewust trainen is belangrijk om nieuwe vaardigheden te leren en te blijven verbeteren. Steeds weer stapjes verder uit die comfortzone, want ook mijn onderbewustzijn wil mij wel eens saboteren.

In het najaar waren we heel goed op weg en maakten we goede vorderingen. Rond de jaarwisseling had ik het enorm druk en werden mijn trainingssessies steeds wat korter. Het koude en donkere winterweer maakte onze trainingen ook minder gezellig. Theoretisch zat mijn actieplan goed in elkaar, maar kortere sessies betekent: meer druk om in minder tijd veel te doen. En net die druk begon me tegen te werken.

 

Time-out

 

Het werd steeds moeilijker om de aandacht van mijn paard bij me te houden. Ik had steeds meer het gevoel dat we achteruitgingen in plaats van vooruit. Actieplan bijsturen en een stapje terugzetten. Dat werkte even, maar toch leek het alsof we niet meer verder geraakten. Ergens voelde ik dat mijn paard me iets wilde vertellen, maar ik had geen idee wat.

Ik besloot om een korte time-out te nemen en de trainingen even te laten rusten. Met nieuwe moed nam ik daarna de trainingen weer op. Mijn doel voor de eerste training: gewoon even tijd doorbrengen met mijn paard en ons amuseren. Dingen doen die we graag doen en het actieplan even loslaten. Ik had geen verwachtingen, maar heb enorm veel gekregen. We waren helemaal in harmonie en alles lukte veel beter dan voordien. Het was een van onze beste en leukste trainingen ooit. Een fantastisch gevoel.

 

Focus of forceren

 

Deze ervaring heeft me geleerd dat er wonderen gebeuren als je de controle over het resultaat durft loslaten. Focus houden op je doel heeft niets te maken met jezelf te forceren om dat doel te behalen. Alles heeft tijd nodig. Mijn paard heeft me verteld dat ik voordien de lat voor mezelf (en voor hem) te hoog heb gelegd. Onbewust forceerde ik mezelf om dat doel te halen. Weer een nieuwe valkuil ontdekt. Ik ben mijn paard enorm dankbaar voor dit prachtige inzicht.

 

Stap voor stap

 

Weer een stap verder op het pad van persoonlijke groei. Alles wat ik leer, is ook waardevol anderen. Stap voor stap aan je doel werken en focus houden, maar zonder mezelf druk op te leggen. Focus is niet hetzelfde als forceren.

Het is mijn missie om de wereld een beetje mooier te maken voor paarden en mensen. Kijk even op mijn website en ontdek wat ik voor je kan betekenen, zowel voor jezelf als voor je paard. Met veel plezier deel ik mijn kennis, zodat ik jou kan helpen om focus te houden zonder je te forceren.

 

 

Want het is mijn wens dat ook jij geniet van de weg die je aflegt.