Is er iets dat jij graag wil bereiken of realiseren? Is er iets waar jij altijd al mee wilde beginnen? Is er iets dat je wil veranderen? Een van de belangrijkste dingen om daarin te slagen is focus. Hoe beter je focus, hoe sneller je vooruitgang maakt. Hoe doe je dat nu, een goede focus houden?

Je focus hangt vaak samen met doorzetting en vastberadenheid. Je verlangen om je doel te bereiken is enorm sterk. Het is belangrijk om zelf genoeg discipline te hebben om te doen wat nodig is. En nog belangrijker, om te blijven doen wat nodig is. Op dit vlak mag je gerust wat strenger zijn voor jezelf.

 Voor veel mensen is beginnen op zich al een uitdaging. Maar ook na de start kom je heel vaak in de verleiding om te stoppen waarmee je begonnen bent. Kan je deze zin aanvullen: “Vandaag niet want …” of “Ik doe het morgen wel, ik sla vandaag een keer over”.

Komen deze excuses je bekend voor? Dit is je onderbewustzijn dat je weer naar je bekende comfortzone wil halen. Je comfortzone is alles wat je kent, alles wat je gewend bent om te doen. Alles wat nieuw is of wat je voor het eerst doet, ligt buiten je comfortzone. Wees je ervan bewust dat deze excuses in je opkomen. Niet enkel in het begin, ook als je een tijdje goed bezig bent, duiken ze weer eens op. Probeer die excuses te ontdekken en ze te negeren. Focus op het doel dat je wil bereiken, zet alle excuses aan de kant en ga ervoor.

Een andere uitdaging om onze doelen te realiseren is afleiding. Alle vormen van afleiding die je maar kent: social media, een vriend(in) die belt, iemand die onverwacht langskomt, … Ook uitstelgedrag is een vorm van afleiding. Herken je het misschien om eerst allerhande kleine, onbelangrijke taken af te werken voordat je aan iets groter begint? Vaak is het gevolg dat je niet genoeg tijd meer hebt om aan de grotere taak te beginnen. En dus schuift dat weer op. Heb je er al eens aan gedacht om met de grootste (belangrijkste) taak te beginnen en daarna pas de kleinere taken te doen?

Om aan afleidingen te weerstaan, is het nodig dat je het onderscheid kan maken tussen belangrijke en onbelangrijke dingen op je takenlijstje. Een gouden tip om je focus te houden: wordt een meester in “nee” zeggen. Leer om de juiste keuzes te maken. Een vraag die mij hierbij enorm helpt is deze: “Draagt de taak bij tot mijn doel, ja of nee?”. Als het antwoord “nee” is, doe dit dan later. Doe eerst datgene wat je een stap dichter brengt naar je doel.

Hou je focus gericht op het resultaat. Spendeer je energie aan wat je wil realiseren. Het maakt niet uit hoe je situatie gisteren was of zelfs niet waar je vandaag staat. Kijk vooruit. Focus op wat je wil bereiken en blijf stappen zetten in de juiste richting. En geniet vooral van de vooruitgang. Vier elke stap die je hebt volbracht.

Waar focus jij je op?