Vraag jij jezelf soms ook wel eens af of je nu te hard of te zacht bent voor je paard? Geen nood, je bent absoluut niet alleen.

Wat ik als eerste met je wil delen: er is ook een gulden middenweg en dat vanuit liefde en respect voor je paard.

Verder deel ik graag deze doordenker met je:

”Soms moet je meer herrie maken en soms minder. Je hart weet wanneer.”

 

Vorige week tijdens de masterclass hadden veel kijkers het mega-inzicht dat paarden echt wel verlangen naar een goede leider. Die leider kan wel eens streng zijn als het nodig is, maar wel altijd rechtvaardig en vanuit een liefdevolle intentie.

Die intentie is echt heel belangrijk, want ook dat voelt je paard. Vergelijk het even met deze situatie: je stapt samen met je kind ergens uit de auto en plots loopt je kind richting de straat. Je schreeuwt de stem bijna uit je keel om je kind tot stilstand te brengen, zodat hij/zij de straat niet zomaar oversteekt. Dat doe je uit pure liefde.

Bekijk het van die kant als je eens streng bent naar je paard toe. Je wil toch ook het allerbeste voor je paard? En je weet ook dat hoe beter de communicatie en verstandhouding is met je paard, hoe veiliger elke situatie zal zijn.

Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Of dat nu jouw veiligheid is, die van je paard of zelfs andere mensen en paarden, veiligheid is altijd prioriteit. Op een moment dat er gevaar dreigt, doe je wat nodig is. En ook dat kan op een hele respectvolle en paardvriendelijke manier.

Als ik mijn paarden iets vraag, gebruik ik verschillende fases. Eerst fluisteren, dan vragen, daarna zeggen en heb ik dan nog geen reactie, dan ga ik roepen. Bij wijze van spreken, want ik gebruik mijn stem zo weinig mogelijk.

Deze fases doorloop ik met mijn signalen of lichaamstaal, waarbij het “fluisteren” zo licht is als de aanraking van een vlieg. En ja, ook dat kan je met elk paard bereiken. Het is een kwestie van training.

Wat ik vaak merk, is dat sommigen “roepen” terwijl hun paard ook zou reageren als ze het zouden “vragen”. En anderen blijven dan weer “fluisteren” terwijl ze wel eens een keertje zouden mogen “roepen”.

Vandaar mijn advies: begin altijd met fluisteren en doorloop de fases. Enkel op die manier kan je paard leren om heel licht te reageren. Dat betekent ook dat je eens een keertje mag roepen als je paard de 3 vorige fases genegeerd heeft.

Het gaat erom dat jij en je paard samen een hele zachte communicatie bouwen, waarbij jullie elkaar steeds meer leren begrijpen vanuit de connectie. Dat vraagt enkel tijd, geduld en veel oefening.

Precies dat is waar ik voor sta met mijn community: actie, geduld en plezier. Dat zijn de 3 pijlers waar we op bouwen om een sterke connectie en communicatie met ons paard te bouwen. Bovendien breng ik daar de wereld van mens (attitude) en paard (training) op een logische manier samen. Want om goed te zijn met en voor paarden, heb je een sterke en positieve attitude nodig. En dat begint helemaal bij jezelf 😉.

Klik meteen hier en ontdek zelf wat de community voor jou en je paard brengt.

Ben je benieuwd hoe leden de community ervaren, hieronder enkele korte reacties:

Dankzij de community heb ik veel meer plezier en zie je eigenlijk pas wat je nog meer met je paard kan doen.

Het zijn vaak kleine dingen die wel echt werken en daar word ik zo blij en gelukkig van. Ik ben relaxed en daardoor mijn paard ook.

Je hebt interessante onderwerpen die je goed en duidelijk vertelt. De community is zeker een aanrader: leerzaam en mooi om dingen te kunnen delen.

Voor mij is de community de motivatie om terug met mijn paard bezig te zijn.

Je hebt meer gegeven dan voorstelbaar!! De community is een aanrader voor wie meer wil leren en connectie met mensen die ook anders met hun paard om willen gaan.

 

Heb je vragen over mijn community, stuur me een e-mail (klik hier) en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Volgende week ben ik even offline om even op te laden en te genieten van mooie momenten. In april ben ik er weer en dan kom ik met een leuke lente-actie 😊.

Geniet samen met je paard van het prachtige weekend en tot binnenkort!

 

 

PS. Op 7 april organiseer ik samen met Marieke van M’s Horsemanship een workshop “Essentiële oliën & paarden” in het Panhof (Peer).

Leer hoe je deze krachtpatsers van de natuur veilig kunt gebruiken bij de paarden. De mogelijkheden zijn eindeloos, als je maar weet wat je doet. Naast de werking leer je ook de verschillende manieren van gebruik en welke behandeltechniek je het beste in kunt zetten.

Klik meteen hier voor meer info. Deze workshop volgt in Lille op 16 april en 30 april.