De laatste dagen van augustus zijn aangebroken en de herfst doet stilaan zijn intrede. Kortere dagen, en die typische “herfstsfeer” die ’s ochtends en ’s avonds stilaan weer opduikt. Kijk jij met een goed gevoel terug over de voorbije zomer?

Het was een bizarre zomer maar toch heb ik veel mooie en leuke dingen gedaan, vooral met mijn paarden. Ik ben trots op de vooruitgang die mijn paarden hebben gemaakt. En het mooiste is dat we die progressie steeds hebben bereikt vanuit rust en ontspanning.

Een positieve attitude doet wonderen. Met geduld en zachtheid werken aan onze doelen. Toch is het vanuit die rust soms even nodig om streng te zijn, maar wel daarna weer zacht en vriendelijk. Paarden houden van duidelijkheid: het is goed of het is niet goed. Voor ons is dat soms een uitdaging, want wij ervaren heel vaak “grijze zones” (het is wel goed, maar …).

Daar ontstaan vaak misverstanden. Zelfs tussen mensen die onderling dezelfde taal spreken kunnen misverstanden ontstaan. Toch hopen we dat ons paard ons steeds begrijpt, terwijl we door onze eigen taalgenoten vaak niet juist begrepen worden. Het is dus enorm belangrijk dat je duidelijk bent, voor jezelf en voor je paard.

Hoe duidelijker en correcter jij bent voor je paard, hoe meer respect je krijgt. Tenminste als je duidelijk bent vanuit zachtheid. Zorg dat je zelf in balans bent, want vanuit een emotie (frustratie, angst, boosheid, …) ben je niet rechtvaardig voor je paard. Of je paard reageert helemaal anders, omdat ze onze emoties heel sterk aanvoelen.

Wees streng en rechtvaardig, maar vanuit rust en zachtheid. En dan ga je ook telkens meer genieten van mooie momenten samen met je paard, omdat je elkaar steeds beter leert begrijpen. Daarvoor zijn er 2 vragen belangrijk:

  • Ben jij duidelijk voor je paard?
  • Ben jij duidelijk voor jezelf?

Want als jij niet helemaal weet wat je wil, kan je paard het ook niet weten …

Heb je vragen hierover, stuur dan me dan een e-mail.

Trouwens, nog even aftellen voor onze lancering op 1 september 😉.

Geniet van je weekend en tot binnenkort!