Goed voor jezelf zorgen zou bij iedereen prioriteit nummer 1 mogen zijn. Is dat bij jou het geval? Is het jouw grootste prioriteit om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen?

Heel eerlijk, voor mij is het een werkpunt. Mijn gedrevenheid zorgt er geregeld voor dat ik mezelf  durf vergeten. Vaak ben ik er zelfs niet van bewust. Ik heb echter de keuze gemaakt om dit te veranderen!

Als we gezond zijn, verwachten we dat ons lichaam alles doet wat we willen. Ik besef dat ik vaak veel van mijn lichaam vraag omdat ik blijf doorgaan. Is het eigenlijk wel zo vanzelfsprekend dat ons lichaam zich zo naar onze wensen schikt? We staan er niet genoeg bij stil, maar het is niet vanzelfsprekend om te verwachten dat ons lichaam blijft doen wat we vragen. Het is noodzakelijk om jezelf op tijd rust en ontspanning te geven. Je auto heeft toch ook brandstof nodig om te blijven rijden? Net zoals we onze auto brandstof geven, mogen we onszelf ook geregeld bijtanken. Je lichaam heeft ook onderhoud  nodig, in de vorm van zelfzorg.

Onlangs had ik het inzicht hoe hard ik mijn best doe om goed voor mijn paarden te zorgen.  Ik  zorg ervoor dat ze dagelijks niet te veel uren werken en geef hen minstens 2 rustdagen per week. Na een drukke periode geef ik hen steeds de rust die ze nodig hebben (extra dagen of 2  keer per jaar zelfs 2 weken). Voor mij is het enorm belangrijk dat ze mentaal en fysiek kunnen opladen. Geef ik mezelf ook die rust? Helaas (nog) niet. Steeds meer ben ik me er van bewust dat ik dringend zo goed voor mezelf mag gaan zorgen, net zoals voor mijn paarden.

Herken jij dit ook? Zorg jij net zo goed voor jezelf zoals je voor je kinderen, partner of huisdieren zorgt? Bekijk dit even objectief. Waar mag je nog meer voor jezelf gaan zorgen? Waar cijfer je jezelf nog te veel weg? Waar geef je nog te weinig aandacht aan rust en ontspanning?

Even een concreet voorbeeld van het belang van zelfzorg. Als je met het vliegtuig reist, krijg  je voor je vertrekt de veiligheidsbriefing. Weet je wat ze zeggen over het zuurstofmasker? Daar benadrukken ze heel duidelijk het belang van zelfzorg. Zet eerst je eigen zuurstofmasker op, voordat je iemand anders (zelfs je eigen kinderen) helpt. Als je zelf niet veilig bent, kan je anderen niet (op tijd) helpen. Doet dit een belletje rinkelen?

Laat dit voorbeeld even goed doordringen. Kijk dan nog eens een keer terug naar je dagelijkse leven. Als je niet helemaal bent opgeladen, kan je niet voor anderen zorgen zoals je het zou willen. Hoe beter je zorgt voor je zelf, hoe meer je kan geven aan anderen. Bekijk het als een glas water. Als je glas leeg is, kan je dan delen met iemand die dorst heeft? Zorg eerst dat je eigen glas vol is, voordat je gaat delen met anderen.

Welke beslissing neem jij vandaag om beter voor jezelf te zorgen?