Je hoort wel eens “goed begonnen is half gewonnen”. Vandaag wil ik je graag met een praktisch voorbeeld aantonen hoeveel waarheid hierin zit, ook bij onze paarden.

Vorige week heeft een van mijn paarden me namelijk verrast in de meest positieve zin. Nadien besefte ik dat dit helemaal te danken was aan een goede voorbereiding.

Even tussendoor: misschien vind je het leuker om te kijken en luisteren dan te lezen? Klik dan hier voor een video die ik hierover heb opgenomen.

Terug naar het voorbeeld. Tijdens een les had ik het er met een van mijn ruiters over dat het handig is om oefeningen met je paard te doen op de grond als jijzelf of je paard ergens onzeker over zijn.

Dit is iets wat ik van harte aanbeveel aan ruiters/amazones die zo graag op buitenrit willen, maar er nog niet genoeg vertrouwen is (vanuit mens, paard of beiden) om dat op een veilige en ontspannen manier te doen.

Wandelen aan de hand, waarbij je zelf loopt aan de schoft (waar je anders zou zitten) is een hele goede tussenstap. Wat echter nog beter is: lange lijnen, waarbij je achter je paard loopt. Dan is het helemaal aan je paard om de leiding te nemen.

Wat daarbij essentieel is: veiligheid en een hele goede communicatie.

Ook tijdens die les gaf ik als tip om met de lange lijnen te werken, maar het paard kent die nog niet. Gezien het vele grondwerk dat het paard al kent, ging ik toch zelf eens even testen in hoeverre dat zou lukken.

Ik klikte een 2e touw aan het halster, zette me achter het paard en gaf het signaal om vooruit te gaan. Even aarzelen, maar hij deed het! Hoe geweldig is dit…

Nadien probeerde ik een bochtje, een overgang naar halt en zelfs enkele pasjes achteruit. Het paard twijfelde een beetje, maar alles lukte van de eerste poging.

Eerst was ik zelf een beetje verbaasd, maar toen besefte ik dat hij alle “tussenstappen” voor de lange lijnen kent. Het enige wat we nog niet eerder hadden gedaan, is al deze stappen combineren tot het geheel. En dat hebben we echt helemaal te danken aan die goede voorbereiding.

De vele leidoefeningen vanop verschillende posities, het paard vertrouwen geven in touwen die langs alle kanten over hem heen gaan en nog een aantal andere basisoefeningen zorgen er nu voor dat deze eerste poging vlekkeloos is verlopen.

Vandaar is dit een prachtig voorbeeld hoe belangrijk een goede voorbereiding is en ook weer (zoals ik vorige week aanhaalde) hoeveel je op de grond kan voorbereiden, zelfs bij slecht weer op een kleine ruimte. Enkel voordelen dus!

Echt alles wat je op de grond doet/leert/kan met je paard, draagt bij tot je grotere paardendoelen. Bijvoorbeeld veilig en ontspannen op buitenrit met je paard, waar velen van dromen.

Precies daarom heb ik voor de zomer mijn community voor paardenmensen opgericht, waar we samen onze paardendoelen realiseren. Het gaat namelijk om DOEN. Daar help ik mijn leden met concrete tips en praktische oefeningen, die zo zijn opgebouwd dat ze bijdragen aan eender welk doel.

De basis vooral jouw paardendoelen vertrekt namelijk vanuit veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen. En daarbij de hulp van een duidelijke communicatie tussen jou en je paard.

Wil jij inspiratie en tips om je paardendoelen te realiseren, schrijf je dan nu in en start op 1 september. Klik hier voor meer informatie over de community.

Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd wat jij goed wil kunnen met je paard. Stuur me een e-mail, laat het me weten en ik help je graag op weg met de voorbereidende stappen.

Geniet van de tijd met je paard en tot binnenkort!

 

Ps. Er is nog een plekje voor het bonusgesprek op 24 augustus om 21u00 voor de eerste 5 nieuwe inschrijvingen van de community. Reserveer jij deze plaats? (klik hier)