“Ik was zo gefrustreerd omdat mijn paard lastig deed en reageerde te fel. Meteen erna voelde ik me zo schuldig. Dorien, hoe kan ik dit volgende keer anders aanpakken?”.

Een vraag als deze vind ik persoonlijk enorm dapper. Het is best confronterend om toe te geven dat je jezelf schuldig voelt ten opzichte van je paard. Net daarom juich ik dit soort vragen toe, want het bewijst dat je het beste wil voor je paard én bovendien ook bereid bent om te leren. En dat is een eerste belangrijke stap.

Kijk, in elke relatie zijn er discussies. Dat geldt ook in de relatie tussen jou en je paard. Op momenten dat je niet weet wat te doen om het op te lossen, komt vaak frustratie naar boven. En dan reageer je wel eens feller dan je eigenlijk wil, met schuldgevoelens als gevolg.

Wat kan je dan doen om dat te voorkomen?

In theorie is het simpel: zorg dat je uit de frustratie blijft. Maar in de praktijk is dat niet altijd makkelijk.

Als eerste wil ik je aanmoedigen om bij jezelf te leren herkennen wanneer frustratie opkomt. Ga op dat moment heel diep en rustig in- en uitademen. Zet ook (letterlijk en figuurlijk) even een stapje terug met je paard, bijvoorbeeld stoppen met de oefening en een rondje stappen.

Op die manier kan je weer helder denken. Zit de frustratie nog steeds hoog, doe dan iets leuk en makkelijk met je paard, wat jullie beiden plezier brengt. Later pak je de ‘lastige oefening’ weer terug op, waarbij je kijk op welke manier je ervoor zorgt dat het bijna niet fout kan gaan.

Dat vraagt wat creativiteit, maar het helpt jou én je paard. Maak de stapjes indien nodig ook wat kleiner. Misschien vraag je te veel ineens?

Wat ik geregeld merk is dat mensen de stappen soms te groot maken omdat hun paard het fysiek wel meer aankan, maar ook mentaal doorlopen paarden het proces. Volg dus zowel fysiek als mentaal het tempo van je paard.

Het is helemaal oké om je paard iets nieuw te leren in kleine stapjes zodat de basis goed zit en daarna een grotere sprong te nemen. Voel goed wat je paard aangeeft.

Kan je concrete tips gebruiken welke tussenstappen je kan nemen om een bepaalde oefening te leren, dan geef ik je graag mijn objectieve kijk op de situatie met je paard. Mail me (klik hier) en ik neem contact met je op.

Ben je op zoek naar een aanpak waarbij het fysieke én mentale aspect van je paard voorop staan? Wil je meer tools om toe te passen als dingen niet werken?

Dan heb ik iets heel mooi ontwikkeld voor jou en je paard, waarbij jullie op eigen tempo werken aan de uitdagingen die je paardendoelen in de weg staan:

Ik leer je graag de tips en tricks die ervoor zorgen dat je geen schuldgevoel meer nodig hebt bij je paard omdat je weet hoe te reageren.

Hoe zou het voor je zijn als jij en je paard samen begeleid worden naar een sterkere band, een betere connectie en meer teamwork?

Klik meteen hier en ontdek wat mijn community voor jou en je paard kan betekenen. Heb je vragen, mail me (klik hier) en ik neem zo snel mogelijk contact op.

Want ik gun ook jou en je paard een fantastische samenwerking die gebaseerd is op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

Maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!