De eerste maand van 2023 is alweer voorbij, nog 11 maanden om je paardendoelen te realiseren 😉

Voor mezelf is het jaar op privé gebied gestart met vallen en opstaan, gelukkig enkel in de figuurlijke zin van het woord. Ik heb mezelf ook even de tijd gegund om weer op adem te komen en heb bepaalde zaken even los gelaten.

Een frisse blik brengt ook weer nieuwe inspiratie en nieuwe moed. Zo heb ik beslist om meer aandacht te geven aan training van (jonge) paarden. Hierrond ben ik een mooie samenwerking gestart, waarover ik later meer zal delen.

Heb je een (jong) paard waarbij je de opleiding wil onderbouwen vanuit een stevig fundament, neem dan vrijblijvend contact op (klik hier).

Heel vaak krijg ik trouwens de vraag wat je kan doen als je paard snel schrikt. Speciaal voor EquiZine heb ik hierover een kort stukje geschreven, dat ik graag met jou deel.

Lees hier online mijn artikel in EquiZine

 

Veel ruiters en amazones hebben een hoop frustratie omdat hun paard ergens niet voorbij durft. Misschien is het die ene spannende plek op buitenrit of dat enge juryhokje op wedstrijd. Hoe ga je daarmee om?

Frustratie komt in zo’n situatie het meeste voor. De volgende stap is boos worden op je paard. Maar dat is in die situatie net het laatste wat je best zou doen.

Wat dan wel?

Een eerste belangrijke stap is begrip en aanmoediging. Stel je even voor: hoe zou je zelf willen dat iemand met jou omgaat als jij bang bent of iets niet durft?
Precies, geef je paard ook even de tijd die hij of zij nodig heeft.

Wat velen ook doen is die enge plek ontwijken (als het kan, niet zo handig met een juryhokje). Akkoord, op dat moment is het misschien de snelste en makkelijkste oplossing, maar op lange termijn win je daar niets mee.

Wat ik zou doen: gebruik maken van die situatie om je paard te helpen meer vertrouwen te krijgen, zowel in zichzelf, de situatie en in jou als goede leider.

Stel je bent op buitenrit en je paard durft ergens niet voorbij. De aanpak die ik nu omschrijf, volg ik enkel wanneer de situatie veilig genoeg is om hiervoor je tijd te nemen. Is dat niet het geval, doe dan wat nodig is om jezelf en je paard veilig te houden en snel verder te komen, eventueel door af te stappen en je paard er langs leiden.

Is de situatie wel veilig, geef dan als eerste je paard de kans om even te kijken. Vraag daarna je paard zachtjes voorwaarts, waarbij jouw paard beslist hoe ver hij gaat. Of het nu 1 of 10 stappen is, je paard mag zelf kiezen wat hij op dat moment durft. Dan herhaal je dit weer: laat je paard kijken en moedig weer aan om voorwaarts te gaan.

Zo kom je – soms letterlijk – stap voor stap vooruit. Bij voorkeur laat ik mijn paard zelfs tot aan het enge obstakel gaan en wacht ik geduldig tot hij het aanraakt met zijn neus. Paarden zijn van nature nieuwsgierig, ook al vinden ze het spannend. Ook daarna geef ik mijn paard nog even de tijd om te kijken als het nodig is.

Op die manier kan je paard op eigen tempo ontdekken dat het helemaal niet levensgevaarlijk is en bouw je aan het vertrouwen. Dezelfde techniek werkt trouwens ook voor spoken in de rijbak 😁

Hoe je dit in de praktijk aanpakt, zie je live tijdens mijn demo op EquiDay (8 april in Ermelo). Daar doorlopen we dit proces stap voor stap met een demopaard.

Heb je een vraag, mail me (klik hier) en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!

Enthousiaste groeten,

Dorien