Paarden kunnen en weten veel meer dan je denkt, ook jouw paard. Het is vaak een kwestie van ook willen doen wat je hen vraagt.

Denk aan hoeveel weerstand ze soms bieden bij achteruitgaan, zowel op de grond als tijdens het rijden, terwijl ze met gemak achteruit “vliegen” voor een dominanter paard in de kudde. Je paard kan dus echt wel vlotter achteruit dan hij laat uitschijnen en je mag dus ook wel meer verwachten. Dat is weer een kwestie van goed leiderschap.

De algemene regel rond leiderschap bij paarden, die van nature als kuddedier leven met daarin een bepaalde rangorde, is deze: degene die voor de ander zijn voeten verzet, staat lager in rang. In dit voorbeeld van achteruitgaan, gaat het dus letterlijk om leiderschap, want jij vraagt je paard om voor jou achteruit te stappen. Deze simpele oefening geeft dus een goed inzicht in de onderlinge rangorde tussen jou en je paard. Jij en je paard vormen namelijk een kudde van 2 als jullie samen zijn.

Op gebied van hulpen kan alles steeds altijd veel lichter en makkelijker. Paarden zijn namelijk ontzettend gevoelig en kunnen reageren op vederlichte hulpen. Denk eraan dat paarden perfect voelen wanneer er een vlieg op hun vacht landt, waardoor hun huid trilt. Hoe fantastisch zou het zijn als jij even zacht kan zijn als de aanraking van een vlieg die op je paard gaat zitten?

En dat is echt mogelijk. Het gaat erover welk gedrag of welke reactie je tolereert van je paard. Je kan elk paard leren om lichter te reageren, maar daar komt consequent leiderschap bij kijken. Vooral bij dominantie paarden, die graag jouw leider zijn, is dat wel eens een uitdaging. De eerste stap is weten dat je paard veel beter (en lichter) kan.

Om dit te illustreren, deel ik deze quote met je:

“Do the best you can until you know better. Then when you know better, do better”
– Maya Angelou –

Laat me uitleggen wat ik hiermee bedoel. Als je tot nu toe hebt getolereerd van je paard dat hij bepaalde dingen niet vlot genoeg doet, maar nu je dit leest wel beseft dat het inderdaad wel beter kan, dan handel jij vanaf straks (of morgen) ook anders om je paard te helpen het beter te doen.

Dit is dus nergens bedoelt om je te confronteren dat het niet goed genoeg is, absoluut niet. Je doet altijd je best naargelang datgene wat je weet en wat je kent, tot op het moment – want dat zegt deze quote – dat je beter weet of dat je iets anders leert. En dan ga je het ook beter of anders doen.

Wat je (nog) niet weet, kan je niet toepassen. En dat geldt ook voor je paard, als hij niet weet dat je meer verwacht, gaat hij uit zichzelf waarschijnlijk niet meer geven.

Bij deze nodig ik je uit om even te kijken waar je soms wat strenger of misschien net geduldiger mag zijn bij je paard. Want ook het omgekeerde is mogelijk, dat je in de aanleerfase soms te veel ineens verlangt van je paard, waardoor je de opbouw mist om je paard te laten reageren op zachtere hulpen.

Vorige week lanceerde ik een trainingsvideo met mijn nieuwe paard, waar ik het ook heb over die “lichtheid”. Heb je die nog niet bekeken, dan kan je deze hier vinden: Bekijk hier de video

Trouwens, wist je dat ik wekelijks informatieve video’s deel op YouTube? Klik hier en abonneer je op mijn YouTube-kanaal, zodat je geen enkele video mist.

Heb je vragen over dit onderwerp, stuur me dan een e-mail en beschrijf waar je tegenaan loopt met je paard. Dan kijk ik even met je mee en geef je enkele praktische tips.

Verder wens ik je een fantastisch weekend en tot binnenkort!