.

Mensen maken zich vaak snel zorgen. Heel vaak denken we bij een klein onverwacht probleem al het ergste. Ben jij ook iemand die zich snel zorgen maakt?

Dan heb ik heel goed nieuws voor je! Dit is een eigenschap die je hebt aangeleerd, maar ook weer kan afleren. Een tip die ik je kan geven: probeer eens objectief te kijken naar datgene wat je zo bezighoudt. Zijn die zorgen nú van belang? Kan je ze nú meteen oplossen? Meestal niet. Gewoonlijk maken we ons zorgen voor iets wat “later misschien komt”. Er zijn weinig zorgen die we op dit moment, nu meteen, kunnen oplossen. Maar waarom laten we die zorgen ons leven dan zo overheersen?

 

Als je er nu niets aan kan veranderen, laat ze dan even los. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Het goede nieuws is dat je ook dit kan oefenen! Op het moment dat je echt een oplossing nodig hebt, zal die er ook zijn. Daar kan je op vertrouwen. Laat dus al die zorgen achter je en geniet van je dag. Laat je zorgen dat niet bepalen en al zeker niet verpesten. Het leven is veel te mooi en te kort om onze tijd enkel aan zorgen te besteden. Of is het zo leuk om je steeds over alles zorgen te maken? Ik denk het niet…

 

Wat houdt je tegen om gewoon te genieten van het moment? Wat heb je nog nodig om van elke dag het beste te maken? Denk aan de quote die we zo vaak horen en waar zelfs liedjes over geschreven zijn:

Don’t worry, be happy

Of zoals we leren in de ontroerende Disney-tekenfilm “De Leeuwenkoning”:

Hakuna Matata

Als ik die grappige woorden hoor of lees, komt er meteen een glimlach op mijn gezicht. Welke woorden brengen spontaan een lach op jouw gezicht? Een tip: gebruik ze elke dag zoveel mogelijk en je brengt meer kleur in je dag.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het is gewoon een kwestie van keuzes: Kies jij om overal het beste van te maken en om van elk moment te genieten?  Of kies jij om je zorgen de leiding te laten nemen over je leven?

Mijn keuze is duidelijk de eerste. Dit wil (nog) niet zeggen dat ik nooit zorgen heb. Ja, ik heb ze ook wel eens, net zoals iedereen. Soms laat ik me er ook nog even door meeslepen. Maar dan denk ik weer aan alles wat ik heb en alles wat goed gaat.

Wat mij enorm helpt, is even lezen in mijn “succesboekje”. Dat is een mooi notaboekje, waar ik alles noteer waar ik trots op ben. Soms zijn het kleine dingen of onverwachte complimenten, soms zijn het ook doelen die ik heb bereikt waar ik lang voor heb gewerkt. Dat helpt me steeds weer om te realiseren welke obstakels ik al overwonnen heb. Het geeft me kracht om alle moed weer bij elkaar te rapen en ook deze zorgen weer te overwinnen. Laat ze maar komen, ik ben klaar om ze te trotseren!

 

Deze manier van denken helpt mij enorm om positiever in het leven te staan. Het leuke is dat iedereen dit kan. Ook jij! Met een beetje oefening lukt het ook jou om er een spel van te maken om je zorgen te overwinnen. En dat met een brede glimlach op je gezicht. Hakuna matata!

 

Wil je graag meer tips, download mijn gratis e-book “4 stappen naar een gelukkiger leven”.

Volgen wij elkaar trouwens al op Facebook, Instagram, LinkedIn of YouTube?