“If you do what you’ve always done, you’ll get what you’ve always gotten.”

Een mooie quote van Tony Robbins. Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af wat dit met paarden te maken heeft. Lees snel verder en je ontdekt waarom dit zo belangrijk is.

Geregeld krijg ik e-mails of chatberichten van ruiters die advies vragen over een lastige situatie met hun paard. Meestal eindigen deze berichten met de vraag: “Dorien, komt dit nog goed met mijn paard?”.

Mijn antwoord is iets als dit: “Ja, het komt helemaal goed. Tenminste als je bereid bent om even hulp in te roepen en om iets nieuws te leren”.

Iets nieuws leren? Tja, als er verbetering zou zijn met datgene wat je tot nu toe weet en doet, dan had je zelf de oplossing al. Vermoedelijk heb je op dit moment niet de juiste aanpak die nodig is om de situatie op te lossen.

Je kan ook niet doen wat je niet weet, precies daarom hoef je je ook niet schuldig te voelen. Zie het als een kans om bij te leren en dat is toch wat we allemaal willen?

Zodra iets niet met je paard gaat zoals het hoort, is het belangrijk om op tijd advies te vragen of hulp in te roepen. En dat om 2 redenen:

  1. maak de situatie niet erger dan ze is
  2. verbeter de situatie stap voor stap en kom zo tot een oplossing

“If you do what you’ve always done, you’ll get what you’ve always gotten.”

Als je blijft doen wat je tot nu toe deed, krijg je wat je tot nu had. Dat maakt net dat het nodig is om iets te doen wat je misschien in deze situatie nog niet eerder hebt gedaan.

Sommigen vinden het heel lastig om advies te vragen. Hoe vaak hoor ik iets als: “Ik heb al 30 jaar paarden, dus ik weet het wel”. Is dat zo? Weet je alles?

Er is niemand die alles weet over paarden, daar is ons leven veel te kort voor. Als je denkt dat je alles weet, sta je niet open om nieuwe dingen te leren en dan kom je ook niet meer verder. Zeker niet als je een probleem met je paard wil oplossen.

Want er is altijd een manier dat het beter, anders en makkelijk kan met je paard.

Elk paard is nu eenmaal verschillend. Soms werkt een bepaalde aanpak geweldig goed bij het ene paard en totaal niet bij het andere paard. Ze hebben tenslotte allemaal een eigen karakter.

Omdat je die ene aanpak zo gewend bent, ga je ook niet meteen nadenken dat (en hoe) het anders kan. Want je hebt op deze manier altijd goede resultaten gehad. Maar misschien net niet bij je nieuwe paard.

Het is net zoals wij mensen elk op een andere manier leren: de ene leert auditief, de andere visueel. Er zijn mensen die houden van een directe aanpak en anderen zijn dan weer veel gevoeliger. En dat is net zo bij paarden.

Vandaar heeft je paard soms een aanpak nodig die je NOG niet kent, omdat je die manier tot nu toe niet nodig had bij je andere paarden. Net daarom is het in een moeilijke situatie goed dat er iemand een nieuwe, objectieve kijk heeft op de situatie zodat je ontdekt wat er eventueel anders kan.

Je paard is je dankbaar dat je bereid bent om open te staan voor andere manieren.

Zo streef ik er ook steeds naar om mijn paarden zo te trainen dat mijn hulpen zo zacht zijn als de aanraking van een vlieg. Hoe geweldig is het dat je paard opzij gaat wanneer je jouw vingers tegen de haartjes legt?

Of dat je in het zadel zachtjes je benen tegen de buik van je paard legt en je paard meteen naar het tempo gaat wat je vraagt? Hoe fantastisch zou dit zijn?

Jawel, zo licht kunnen je hulpen effectief zijn. Maar eerst die lastige situaties beter begrijpen en oplossen. Van daaruit kan je vertrekken naar die verfijning om al je hulpen zachter en aangenamer te maken. En dit zowel voor jou als voor je paard.

Waarschijnlijk wil jij ook wel dat bepaalde dingen met je paard niet zo moeilijk zijn. Wel, ik ben zo goed als zeker dat het ook makkelijker en aangenamer kan voor jullie beiden. Neem gerust even contact met me op per e-mail als je wil dat ik even objectief naar de situatie kijk. Voor alles is er een oplossing 😉.

Of misschien heb je niet echt problemen, maar wil je wel heel graag weten hoe de omgang met je paard en je hulpen beter, zachter en aangenamer kunnen? Dan verwelkom ik je met plezier in mijn community voor gepassioneerde paardenmensen.

Daar heb je toegang tot een heleboel concrete oefeningen zodat jij en je paard samen werken aan jullie connectie, communicatie, respect, vertrouwen en daardoor ook jullie veiligheid. De video’s zijn opgenomen met mijn eigen paarden, zodat je alle oefeningen meteen zelf kan toepassen.

Ook ben ik zelf vaak live aanwezig in de community om je te motiveren en inspireren, zodat je stap voor stap een sterke band en duidelijke communicatie ontwikkelt met je paard. Maandelijks geef ik een live masterclass en Q&A, exclusief voor de leden van mijn community. De opnames komen allemaal in de online omgeving, dus ook geen enkel probleem als je niet live kan deelnemen.

Ondertussen is de community uitgegroeid tot een hele bibliotheek vol video’s, concrete tips en praktisch advies waardoor jij en je paard makkelijker, aangenamer en leuker samenwerken. Want dat is mijn grote missie: mensen en paarden helpen om elkaar beter te begrijpen en samen een (h)echt team te vormen.

En dat (h)echt team gun ik ook van harte voor jou en je paard. Heb je vragen, stuur me een e-mail en ik contacteer je zo snel mogelijk.

Wil je meer informatie over de community, klik dan hier. Of schrijf je meteen in en start op 1 november:

Ja, ik wil heel graag makkelijker samenwerken met mijn paard (klik hier)

Je bent van harte welkom in onze community, waar gelijkgestemde paardenmensen samen leren en stap voor stap onze paardendromen realiseren.

Maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!