Stel je eens voor dat je op buitenwandeling bent in het bos. Plots schrikt je paard van een fazant die onverwacht uit de struiken komt rennen. Het instinct van je paard roept: VLUCHTEN! Hoe meer temperament je paard heeft, hoe sneller hij omdraait en het op een lopen zet.

Ditzelfde scenario met een paard dat zelf heeft geleerd om na te denken: hij schrikt even, blijft staan en wacht op jouw teken om weer verder te gaan. Mogelijk met een beetje spanning, maar wel met genoeg vertrouwen in jou als zijn leider.

Welke van deze situaties verkies jij?

En welke situatie ligt het dichtste bij de realiteit?

Je weet dat paarden fysieke training nodig hebben. Paarden houden van beweging en zijn er van nature uit ook voor gemaakt. Toch is er meer nodig dan enkel fysieke training als je droomt van een trouwe partner, namelijk mentale training.

Wat, brain training voor paarden? Nee hoor, niet op die manier. Maar wel je paard zelf leren nadenken zodat ze meer vertrouwen krijgen in wat ze doen. Precies daarom werk ik vaak met obstakels: een simpele balk op de grond, een kegel, een zeil, een ton, …

Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een beetje creativiteit kan je met 1 obstakel enorm veel doen. Neem het voorbeeld van een balk: stuur je paard ervoor, erachter, erover, laat je paard stoppen of vertragen voor de balk, vraag je paard om te stoppen met de voorbenen over de balk of laat je paard net na de balk stoppen en er daarna weer achterwaarts terug over gaan.

Je ziet, er zijn veel variaties mogelijk met 1 obstakel. En dat kan zowel met grondwerk als tijdens het rijden. Maak het leuk en daag je paard een keer uit. Nog een geweldig voordeel: het verbetert ook jullie onderlinge communicatie enorm en je leert elkaar beter aanvoelen.

Wil jij nog meer van deze tips om jouw paard meer vertrouwen te geven in jou en in uitdagende situaties? Schrijf je dan meteen in voor de gratis online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard“.

Klik hier om je (online) plek te reserveren: Inschrijven online masterclass

Tijdens de online masterclass ontdek je welk type leider je paard nodig heeft en hoe je stap voor stap bouwt aan een paard dat meer vertrouwen heeft in jou en in zichzelf. Zo leert je paard nadenken en krijgt zijn natuurlijke vluchtinstinct minder kans om de bovenhand te nemen. En dat willen we toch allemaal?

Maak er een geweldig weekend van en ik kijk er enorm naar uit je volgende week donderdag te verwelkomen. Tot binnenkort!