Heb jij al eens mensen ontmoet, waar het meteen mee klikt? Waarmee je het gevoel hebt dat je er uren mee kan blijven praten? Mensen waarvan het lijkt dat je hen al veel langer kent? Onlangs heb ik hiervan een mooi voorbeeld mogen ervaren.

Ik werd aan iemand voorgesteld en voelde me meteen op mijn gemak. We hadden het eerst over simpele, alledaagse dingen. Na een tijdje vroeg hij wat ik deed voor werk. Ik lachte even en deelde kort mijn verhaal. Ik zag hem denken en hij vertelde me dat hij ook een heel andere passie had, dan het werk dat hij nu deed. Zoals de mensen die me kennen wel verwachten, stelde ik hem enkele vragen. Die vragen zorgden dat hij er nog wat dieper over ging nadenken. Tot mijn grote vreugde, kreeg hij ook enkele mooie inzichten. Even later gingen we over tot een iets minder serieus gesprek, zodat hij zijn nieuwe ideeën kon laten bezinken. Ik zag dat hij een nieuwe kijk had op bepaalde dingen.

Later vertelde hij dat hij enorm apprecieerde hoe naturel ik ben, de dingen doe waarvan ik hou en mensen aan het denken zet. Dit vond ik een enorm mooi compliment. Eerlijk gezegd kwam dit heel onverwacht, maar ik was heel dankbaar. Ik had mezelf nog niet bekeken op deze manier. Nu deed hij me op zijn beurt nadenken. Dit is inderdaad wie ik ben en wie ik wil zijn. Toch had ik geen idee of anderen mij ook zo zien. Heb jij al eens leuke complimenten gehad over wie je bent of hoe anderen je zien?

Het is soms zo vanzelfsprekend en toch zien we het zelf niet. We beseffen veel te weinig hoe mooi we zijn als persoon. Veel te vaak vinden we onszelf niet goed genoeg, of vul maar aan met wat je soms over jezelf denkt. Anderen zien veel sneller het mooie wat we te bieden hebben. Anderen ontdekken vaak sneller onze eigen talenten. Welk beeld heb jij van jezelf?

Deze situatie heeft me doen realiseren dat we onszelf vaak te weinig appreciëren. Het is ook een mooi voorbeeld dat we zelf niet genoeg beseffen hoe waardevol we zijn voor anderen. We zijn goed zoals we zijn, zolang we helemaal onszelf durven zijn. Helaas zijn er nog zoveel mensen die proberen iemand anders te zijn om anderen een plezier te doen. Ben jij op elk moment helemaal jezelf? Laat jij zien welke prachtige persoon jij bent, met je eigen kwaliteiten en talenten?

Als je steeds jezelf durft te zijn, trek je ook de juiste mensen aan in je leven. Dit zijn niet de mensen die een bepaald gedrag van je verwachten. Dit zijn de mensen die van je houden zoals je bent. Het zijn de mensen waar je altijd, op elk moment, in elke situatie, jezelf helemaal kunt laten zien zoals je echt bent. Ben jij omringd door de juiste mensen? Durf jij volledig jezelf zijn bij de mensen rondom jou?

En ook belangrijk: kunnen de anderen ook bij jou helemaal zichzelf zijn? Laten we een voorbeeld zijn voor anderen, zodat iedereen kan zijn wie hij/zij is.