Onlangs had ik onverwacht vertraging met het vliegtuig. Iedereen was aan boord en zat klaar voor vertrek. De piloot deelde ons mee dat er problemen waren op de landingsbaan van de bestemming, waardoor we nog niet mochten opstijgen. We zouden pas een uur na de voorziene vertrektijd mogen opstijgen.

Dit is weer een mooi voorbeeld dat we geen controle hebben over het leven. Op eender welk moment kan iets gebeuren, waardoor je plannen worden omgegooid. Waarom maken we dan eigenlijk nog zoveel plannen? Go with the flow, drijf mee op het ritme van het leven. Hoe ontspannen zou ons leven zijn als we dit als kind op school zouden leren?

Rondom mij hoorde ik veel mensen zuchten na de mededeling. Zelf ben ik heel kalm gebleven. Waarom mij opjagen als ik toch niets aan de situatie kan veranderen? Dat is een keuze die  ik enkele jaren geleden al heb gemaakt: steek geen energie in iets wat je zelf toch niet kan veranderen. In plaats daarvan stel ik me de vraag wat ik uit de situatie kan leren. De eerste gedachte die in me opkwam was dat het me extra tijd geeft om te genieten van de mooie momenten die ik de afgelopen dagen heb mogen beleven. Het geeft me extra tijd om een hoofdstuk te lezen in het boek (Today Matters van John Maxwell) dat ik bij me had. Dit heeft me weer inzichten gegeven die belangrijk zijn voor mijn persoonlijke groei.

Ik besefte ook dat het een mooie oefening is om in het “nu” te blijven. Heel even ben ik in de val getrapt om te denken dat ik door de vertraging mijn planning voor die dag niet helemaal kon afwerken. Gelukkig had ik meteen daarna een mooi inzicht. Ik besefte dat ik gerichte keuzes mag maken. Op momenten dat de tijd beperkt is, kijk ik wat écht belangrijk is op dat moment. Ik stel mezelf de vraag: “Wat moet echt vandaag gebeuren?” De rest kan ook (over)morgen. Probeer het eens, je zal merken dat je niet meer dan 2-3 dingen gaat opnoemen. De andere taken schuif ik door naar de volgende dag, als er geen tijd meer voor is. Het verbaasd me nog steeds dat op momenten waar je tijdsdruk ervaart, het veel gemakkelijker is om die bewuste keuzes te maken. Heb jij dit ook al wel eens ervaren? 

Ik heb geleerd dat ik het nog meer mag loslaten. Tot nu toe is er nog niets levensbedreigend gebeurd omdat ik een taak heb doorgeschoven. Er is nog niemand in de problemen gekomen omdat ik bewust iets heb uitgesteld, wat op dat moment geen prioriteit was. Ik zie dit als een oefening om de focus te houden op wat écht belangrijk is en wat details zijn. Een belangrijke vraag die ik me hierbij stel is: “Brengt het me dichter bij mijn doel?”. Dit helpt enorm om de juiste focus te houden. Je tijd is zo kostbaar! Ik kies ervoor om die te besteden aan wat bijdraagt tot mijn doelen en dromen. 

Hoe ga jij om met onverwachte vertraging?