Bekijk hier de video over dit onderwerp

 

Misschien geef je het niet graag toe, maar ook jij hebt bepaalde uitdagingen met je paard. Iedereen heeft die, ook ik. Het perfecte paard bestaat niet.

Elke combinatie heeft eigen uitdagingen en werkpunten. Net dit was voor veel paardenmensen die ik sprak tijdens het Horse Awareness Event een inzicht dat veel opluchting bracht. (klik hier voor een video over dit onderwerp)

Ik merk vaak dat mensen niet graag toegeven dat ze een probleem hebben, alsof ze er zich een beetje over schamen. En dat is totaal niet nodig. Met deze email doe ik een oproep om dit taboe te doorbreken. Nogmaals: het perfecte paard bestaat niet.

Waar ik wel heel sterk in geloof en wat ik jou ook wil meegeven: je kan jouw paard trainen om steeds dichter bij “het perfecte paard” te komen. Er is heel veel mogelijk tussen mens en paard, maar bepaalde werkpuntjes zullen er altijd blijven.

Hoe meer je aan de relatie tussen jou en je paard werkt, hoe makkelijker en leuker jullie samenwerking gaat zijn. De 3 hoofdpijlers daarbij zijn nog steeds veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen. Van daaruit vertrekt alles.

Zelfs al heb je jouw ultieme paardendoel bereikt, dan nog zijn er dingen die beter, lichter, makkelijker kunnen. Op die manier blijven paarden echt een levenswerk. Net dat maakt het zo boeiend en aan de andere kant uitdagend. Want dat vraagt van ons veel tijd, geduld en ook dat we onszelf blijven verbeteren en openstaan om te leren.

Uit de gesprekken tijdens het event bleek ook weer dat de meeste paardenmensen gelijkaardige uitdagingen hebben. De grootste “winnaars” zijn nog steeds deze:

  • veiligheid (een paard dat schrikt op buitenrit of panikeert op de trailer)
  • respect (een paard dat je bijt of je omverloopt en in je ruimte komt)
  • vertrouwen (een paard dat niet alleen op buitenrit durft of een ruiter met angst)


Dit zijn enkele voorbeelden, ik kan de lijst nog even aanvullen. En ik denk dat je zelf ook wel wat aanvullingen hebt?

Ook hier weer kunnen we dit herleiden tot de 3 grote pijlers: veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen. Dit zijn ook de grote categorieën waar je aan werkt om je paardendoelen te realiseren. En elke categorie heeft dan weer eigen tussenstappen.

Dat is ook het advies dat ik op het event vaak gaf: maak het niet te groot. Heb je nu een paard waar je niet alleen mee op buitenrit kan en dat ook nog eens van alles schrikt, dan raak je snel ontmoedigd als je doel is om dit jaar veilig en ontspannen op buitenrit te gaan.

Een prachtig doel wat ook haalbaar is, maar niet op korte termijn. Werk eerst aan het vertrouwen van je paard in je piste of weide. Pak daarbij ook stap voor stap de verlatingsangst van je paard aan. Zorg dat jullie een goede communicatie hebben in het zadel en dat je paard op lichte hulpen reageert.

En ook dat telkens weer in mini-stapjes, zodat je tussendoor succesmomenten hebt. Die zijn enorm belangrijk voor jouw motivatie en voor het vertrouwen van je paard. Jawel, ook je paard heeft aanmoediging nodig.

Kleine stappen nemen is belangrijk, anders ben je snel gefrustreerd. Zelf ga ik bij elke training voor 1% verbetering. Dit is geen typefout, ik ga voor 1%. Het lijkt misschien heel weinig, maar wat krijg je als je dit 30 dagen doet? Juist, 30% vooruitgang.

Alle kleine beetjes dragen bij aan het grotere geheel en dat is wat telt. Alles wat de moeite waard is, kost nu eenmaal tijd en geduld. Zeker met paarden, die ook een eigen karakter en vrije wil hebben.

Dus nee, je bent absoluut niet de enige die uitdagingen heeft met je paard. Weet wel dat er voor alles een oplossing is, als je bereid bent om tijd te investeren en je hulp durft vragen als je ergens vastloopt.

Misschien voel jij je soms ook wel alleen met die uitdagingen. De makkelijkste en leukste manier om vooruitgang te maken, is om dit samen met anderen te doen. Net daarvoor heb ik een community voor paardenmensen opgericht.

De kracht van de community is dat je gelijkgestemden rond jou hebt die net dezelfde uitdagingen ervaren en dat ze ook samen aan die uitdagingen werken met hun paard.

In de community heb je toegang tot een hele reeks oefeningen, waarmee je de meest voorkomende uitdagingen met je paard aanpakt op een positieve en constructieve manier. Want uiteindelijk is een sterke band met je paard altijd prioriteit.

Bovendien geef ik concreet advies en beantwoord ik je vragen tijdens de Q&A. Ook help ik om je motivatie hoog te houden, zodat je blijft volhouden als het even wat minder gaat. Want ook daarin ben je niet alleen, we hebben allemaal die momenten.

Klik hier en ontdek wat de community voor jou en je paard bijdraagt.

Heb je specifieke uitdagingen met je paard waar je even persoonlijk advies over wil, contacteer me dan per email en dan bellen/zoomen we een keer samen.

Wil je op een gestructureerde manier starten om de uitdagingen met je paard aan te pakken, dan raad ik je aan om lid te worden van de community (klik hier voor info).

Reserveer nu je plaats en start op 1 oktober. Bovendien maak je kans op een gratis bonusgesprek via Zoom.

Ik ben benieuwd of ik je binnenkort persoonlijk mag verwelkomen 😊.

Geniet van je weekend en de tijd met je paard. Tot binnenkort!

Ja, ik kom graag bij de community! (klik hier)