Ik geloof dat je alles kan doen of bereiken wat je wil, het vraagt enkel slimme keuzes. Mijn leven is veel te kort om alles te doen en leren wat ik zou willen. Je herkent vast het gevoel dat er niet genoeg uren in een dag zijn om alles te doen waar je naar verlangt. Het komt er dus op aan om slimme keuzes te maken.

 

Prioriteit nummer 1

 

Eerst en vooral is het belangrijk dat je weet waar je focus ligt. Wat is nu echt belangrijk voor je? Wat staat helemaal bovenaan op je lijst van wensen en verlangens? Bij mij is dé nummer 1: zo goed mogelijk worden met paarden.

Gezien mijn paardendroom is het duidelijk waar ik het grootste deel van mijn tijd aan ga besteden: paarden. Heel handig om slimme keuzes te maken, want ik weet dat ik me niet op andere dingen ga richten.

 

Slimme keuzes

 

Hoewel ik een echte dierenvriend ben, heb ik voor mezelf de keuze al gemaakt dat ik me enkel specialiseer in paarden. Toch heb ik ook een hond, een kat en enkele kippen. Ik vind het belangrijk dat ik de juiste kennis heb om hen een goede verzorging te geven, maar ik ga niet alles leren over andere dieren. Daar zijn mijn dagen weer veel te kort voor. Dit is even een simpel voorbeeld van slimme keuzes die ik maak. Weet jij waarvan jij zoveel mogelijk wil weten en leren?

 

Het kan nog specifieker

 

Natuurlijk zijn er in de paardenwereld ook nog eens een heleboel richtingen en specialisaties mogelijk. In mijn verleden deed ik jumping, dressuur, eventing en mennen. Mijn algemene paardenkennis en vaardigheden zijn vrij breed, maar ik had op dat moment geen specifieke specialisatie.

Sinds enkele jaren verdiep ik me in horsemanship: bewust en paardvriendelijk omgaan, trainen en rijden. Dit is het segment waarin ik me heb vastgebeten en waar ik zoveel mogelijk wil leren. Het is mijn doel om hier zo goed mogelijk in te worden. Mijn ervaring uit de andere takken van de paardensport komt hierbij ook heel goed van pas. Zo kan ik zelfs binnen horsemanship weer gaan specialiseren.

 

Slim selecteren

 

Sinds ik dit voor mezelf helder heb, is het veel makkelijker om te kiezen waar ik mijn kennis haal. Er zijn zoveel mensen waarvan je kan leren, zoveel cursussen die je kan volgen, zoveel evenementen waar je aan kan deelnemen. Voor mij is het heel makkelijk om een selectie te maken en als gevolg hiervan, ook slim te kiezen.

Hierbij kijk ik in hoeverre het te maken heeft met datgene waar mijn focus op ligt: paarden en meer specifiek horsemanship. Heeft het niets te maken met paarden: leuk, maar dan is het niet echt voor mij. Is het wel gericht op paarden, maar draagt het niet bij tot mijn doelen: heel leuk, maar ik wil slimme keuzes maken en specifiek focus leggen op datgene waar ik echt goed in wil zijn (horsemanship). Als je op deze manier nadenkt, vallen er al heel wat mogelijkheden weg. Dan kan je echt bewust kiezen waar je jouw kostbare tijd aan spendeert.

 

Slim kiezen in je vrije tijd

 

Wil dit zeggen dat ik nooit iets doe wat niet met paarden te maken heeft? Natuurlijk niet. Paarden is mijn passie en mijn levensmissie. Daarnaast heb ik ook nog een privéleven en hou ik enorm veel van muziek. Ik speel heel graag gitaar en volg lessen om ook daarin beter te worden. Ook kan ik enorm genieten van een gezellig optreden, concert of festival. Maar de kans is heel klein dat ik bijvoorbeeld ga schilderen, leren surfen of pottenbakken. En dat is ook weer een keuze.

 

Kiezen vraagt moed

 

Het is niet altijd evident om die slimme keuzes te maken. Onlangs heb ik nog ervaren hoeveel moed het soms vraagt. Slimme keuzes vragen dus om een sterke mindset. De afgelopen jaren is dat ook een van mijn stokpaardjes waar ik – naast horsemanship – veel tijd aan besteed.

Dromen en doelen realiseren komt niet vanzelf, daarvoor is het nodig dat je sterk in het leven staat. En daar help ik je heel graag mee. Kijk even op mijn website en ontdek hoe ik je kan ondersteunen. Met veel plezier deel ik mijn kennis, ervaringen en inzichten zodat ik jou kan helpen om slimme keuzes te maken.

 

 

Want het is mijn wens dat ook jij je dromen en verlangens realiseert!