Ken jij mensen die zouden willen dat hun even anders was? Misschien herken je jezelf hier wel in? Onlangs heb ik een leuke quote gevonden, die heel mooi illustreert hoe we iets kunnen veranderen in ons leven: “Don’t be afraid to go where you’ve never gone and do what you’ve never done. Because both are necessary to have what you’ve never had and be who you’ve never been”. In het Nederlands kunnen we deze als volgt vertalen: Wees niet bang om te gaan waar je nog niet bent geweest en te doen wat je nog nooit hebt gedaan, want beiden zijn noodzakelijk om te hebben wat je nog nooit had en te zijn wie je nooit was. 

Een prachtige zin om even bij stil te staan. Lees hem enkele keren heel rustig en laat die betekenis van de woorden goed doordringen. Deze zin kunnen we kort samenvatten: durf nieuwe plaatsen op te zoeken en nieuwe dingen te doen om nieuwe resultaten te bereiken. Zo simpel is het inderdaad. Blijf je doen wat je vandaag doet, mag je verwachten dat je krijgt wat je tot nu toe gewend bent te krijgen. Wil je andere resultaten dan die je tot nu toe hebt gehad, is het nodig om iets anders te doen dan wat je tot nu toe gewend bent. Klinkt dit logisch voor jou? 

Het enige wat ons dan nog tegenhoudt, is de moed om iets anders te doen. Hier komen we weer op het punt dat het tijd is om onze comfortzone te verlaten. Dat is alles wat we gewend zijn en wat vertrouwd voelt voor ons. Voor sommige mensen is hun comfortzone helemaal geen aangename situatie. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een job die ze tegen hun zin doen. Of mensen met een zware verslaving. Of mensen die enorm ongelukkig zijn in hun relatie. Er zijn nog vele andere voorbeelden. Maar ook al is het geen aangename comfortzone, het is wel bekend en vertrouwd voor hen. Toch is de angst om uit die comfortzone te stappen vaak groter dan het ongemak om in de onaangename (maar vertrouwde) situatie te blijven. Zit je zelf ook op een bepaald gebied in een onaangename comfortzone, waar je eigenlijk wel verandering wil? 

Verandering is steeds akelig. Het is nodig dat we iets nieuw of anders gaan doen dan wat we gewend zijn. Maak voor jezelf de keuze: wil je positeve verandering en hiervoor even door de angst gaan, of wil je in je comfortzone blijven? De keuze is aan jou, alles wat je beslist is goed. Besef wel dat je zonder verandering, hoe klein soms ook, geen andere resultaten creëert in je leven. Soms zijn hele kleine stapjes al genoeg om een wereld van verschil te maken, in de postieve zin. Een ding is zeker, je hebt niets te verliezen. Het kan enkel verbeteren. Tenminste als je bereid bent om gewend te worden aan een nieuwe situatie door andere acties te ondernemen. Durf jij je comfortzone te verlaten en een nieuwe, onbekende stap te zetten? Mijn steun heb je alvast.