Het leven is aan de durvers. Wie echt succesvol is in zijn leven, neemt risico’s. Deze mensen zien falen niet als mislukken. Voor hen is falen een stap dichter naar de manier hoe het wel werkt. Een hele andere insteek op het begrip “falen”. Als je er op deze manier naar kijkt, is het dan zo erg om te falen? Is het dan nodig om zoveel angst te hebben om misschien te falen?

 

Proberen is leren

Ik geloof dat je enkel faalt als je helemaal niet probeert. Hoe voel jij je bij deze gedurfde uitspraak? Dit bedoel ik trouwens op de beste manier, proberen is namelijk leren. Proberen is leren hoe het niet werkt en leren hoe het steeds beter kan. Het is belangrijk om bereid te zijn om te falen. En dat nemen de durvers er gewoon bij.

 

Het risico voor niet-durvers

Als je zelf niet meteen een durver bent, denk dan ook eens aan deze uitspraak: stilstaan is achteruitgaan. Dit is van toepassing op alle gebieden in je leven. Denk aan je hobby’s: als je niet oefent of traint, ga je niet verbeteren. Denk aan je relaties: als je geen tijd doorbrengt met de mensen die belangrijk voor je zijn, bestaat de kans dat je uit elkaar groeit. Denk aan je werk: als je niet je best doet, maak je weinig kans op promotie.

 

“Stilstaan is achteruitgaan” in de praktijk

Onlangs heb ik hiervan nog een treffend voorbeeld ervaren. Een van mijn paarden was ernstig ziek en heeft 5 weken op rust gestaan. Ik was dolgelukkig toen de veearts mij bevestigde dat hij weer genezen was. Hij kon echter niet meteen meedraaien in zijn dagelijkse routine. Na 5 weken rust heeft hij eerst weer wat conditie op te bouwen. De sporters onder jullie hebben zelf waarschijnlijk al ondervonden dat je conditie veel sneller verliest, dan dat je het opbouwt. Is dit geen prachtig voorbeeld dat stilstaan eigenlijk achteruitgaan is?

 

Harmonie in je leven

We leven niet om te werken. Het is echter wel een feit dat we geld nodig hebben om aan onze basisbehoeften te voldoen. Streven naar harmonie tussen leven en werken is een must om gelukkig te zijn. Wat die verhoudingen precies zijn, is voor iedereen anders. Doe dus vooral wat voor jou goed voelt. Of voelt je huidige situatie niet goed? Dan is het de ideale moment om te kijken wat je wil veranderen. Ook dat is vooruitgaan!

 

Elke kleine verandering telt

Misschien huiver je bij het woord “vooruitgaan”. Het hoeft echter geen enorme verandering te zijn. Steeds de volgende kleine aanpassing, op jouw tempo, brengt je ook vooruit. Laat me je een voorbeeld geven van een kleine verandering die ik onlangs zelf heb toegepast.

Een tijdje geleden had ik vaak last van mijn onderrug. Ik stond er niet bij stil, omdat ik ook fysiek wat werk doe op mijn boerderij. Gewoonlijk ben ik het groot deel van de dag buiten met de paarden. Tot een vriendin me ervan bewust maakte, dat ik beter voor mezelf zou mogen zorgen. Ze raadde me aan om eens een massage te boeken. Eerst wuifde ik het wat weg, maar haar woorden bleven in mijn gedachten spelen. Eigenlijk had ze gelijk… Ik heb maar één lichaam en als dat niet meer mee wil, wat dan?

 

Voorbij de weerstand

Vol nieuwsgierigheid maakte ik mijn eerste afspraak. Zou het echt zoveel effect hebben? Ja dus! Na eerste massage voelde ik me zo ontspannen! Het voelde alsof ik een goede (en nodige) opknapbeurt had gekregen. Yes, ik kan er weer even tegenaan!

Moraal van het verhaal: eerst voelde ik veel weerstand. Ik vond het niet nodig om op die manier geld uit te geven. Maar toch voelde ik ergens dat ik iets mocht veranderen… En gelukkig heb ik het een kans gegeven!

Sindsdien gun ik mezelf regelmatig een stevige rugmassage. Dankzij die kleine verandering, gun ik mezelf even tijd om te genieten (privé) en ik ondervind minder last tijdens mijn werk (professioneel). Inderdaad, zo werkt harmonie! Leven en werken zijn vaak in elkaar verweven, rechtstreeks of onrechtstreeks.

 

Durf jij vooruitgaan?

Ook jij weet dat er bepaalde dingen zijn die schreeuwen om een beslissing. Ook jij mag het jezelf gunnen om te blijven vooruitgaan, privé en professioneel. En ik weet dat je weet waar je vooruitgang nodig hebt.

Waar heb je het gevoel dat je bent blijven stilstaan?

Waar merk je effectief dat je achteruit bent gegaan?

Het is nooit te laat. Beslis vandaag hoe het anders kan. Maak de beslissing en doe er ook effectief iets aan. Kan je een vriendelijk duwtje in je rug gebruiken? Stel jezelf een doel voor de laatste maanden van het jaar en kom naar mijn Masterclass. Daar leer je effectief stappen zetten om te blijven vooruitgaan. Sta niet stil, ga zeker niet achteruit, maar kies om vooruit te gaan. Durf de durver in jezelf los te laten!