Bekijk je liever de video: klik hier

Een supersterke basis met je paard blijft belangrijk, zowel op de grond als in het zadel. Wat is nu weer die basis: vlot vooruit, achteruit, de voor- en achterbenen links en rechts en vanuit die combinatie heb je een zijwaarts. Zo simpel is het.

Het zijn net deze basisoefeningen die op wedstrijden, tv, internet enzovoort zorgen voor spectaculaire bewegingen en manoeuvres met paarden. Ook daar gebruiken de ruiters enkel die basis, maar dan met veel verfijning.

Tenminste in theorie is het simpel, want in de praktijk is het vaak een ander verhaal. Dat bleek vorig weekend ook nog eens uit een hindernissenparcours dat ik organiseerde samen met enkele ruiters.

Er waren obstakels zoals een poortje, drafbalkjes, een bruggetje (lees: oude matras) en oefeningen zoals achteruit en zijwaarts. Het parcours kon zowel op de grond als in het zadel gereden worden.

Het doel was om deze hindernissen samen met je paard te doen, met zoveel mogelijk harmonie. Op de grond dus een doorhangend touw, waarbij je paard netjes naast jou blijft en in het zadel met losse teugels, zodat je met je lichaam stuurt. Met andere woorden: een zijn met je paard.

Tijdens de opwarming gaf ik nog de tip om de focus te houden op de basis communicatie met je paard, waarbij je paard op een licht signaal reageert. Want dat is waar het om draait: de basis communicatie met je paard.

Het gaat niet om de obstakels en hindernissen, alles vertrekt vanuit een goede basis communicatie. Op die manier leren jij en je paard elkaar ‘lezen’ en aanvoelen, zodat je paard reageert op vederlichte en subtiele signalen.

Dus nu is mijn vraag aan jou: hoe sterk is de basis met je paard?

Denk er even over na, geef een score van 1 tot 10 en laat me hier weten wat je nodig hebt om die basis te verbeteren.

Misschien heb je geen idee hoe goed je basis is of hoe je die kan verfijnen zodat jij en je paard elkaar leren lezen?

Goed nieuws, dan is de LENTE ACTIE helemaal iets voor jou en je paard.

Klik meteen hier en ontdek welk verwenmoment je paard gratis ontvangt bij een consult als je een afspraak maakt tijdens de maand april 2022 😉.

Om gebruik te maken van deze exclusieve actie: stuur me een e-mail en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Geniet van je weekend en tot binnenkort!