Weet jij wat jouw paard nodig heeft?

Wees gerust, de meeste ruiters waar ik deze vraag aan stel hebben hier niet meteen een antwoord op. Maar het is wel een belangrijke vraag als je een sterk team met je paard wil zijn. Lees dus meteen verder.

Ik ben op dit topic gekomen nadat ik beslist heb om volgende week even “offline” te gaan. Het is een vrij intensieve periode geweest en ik voel dat het heel welkom is om even tijd voor mezelf (en natuurlijk mijn paarden) te nemen.

Het is belangrijk dat je voor jezelf voelt wat je nodig hebt. Uiteindelijk functioneren we allemaal op een andere manier, dus wat jij nodig hebt is iets anders dan wat ik nodig heb. En dat is net hetzelfde voor onze paarden.

Nu heb ik niet over voeding of huisvesting en dergelijke, dat laat ik over aan andere experts die elke dag hiermee bezig zijn.

Ik help paard en ruiter vooral op gebied van een goede band ontwikkelen, uitdagingen en problemen oplossen en samen met je paard naar die prachtige harmonie en connectie te gaan.

Precies dan is het belangrijk dat je leert ontdekken wat jouw paard nodig heeft, want ook dat is anders voor elk paard.

Wat is nu het voordeel dat je weet wat jouw paard nodig heeft? Als je rekening houdt met de specifieke noden en behoeften van je paard, dan is je paard meer gemotiveerd om ook voor jou iets te doen. Zoals met jou samenwerken aan de dingen die jij zo graag wil doen of kunnen met je paard.

Hoe ontdek je dat dan? Ik geef je een voorbeeld. Stel je gaat rijden en je paard heeft de hele nacht op stal gestaan.

Heb je een actief paard, dan heeft die moeite om rustig stil te staan bij het borstelen en opzadelen, want hij/zij wil vooral de benen bewegen. Geef dat paard even de kans daarvoor en longeer heel kort, zodat je paard zijn/haar energie even kwijt kan. Heb je een rustig paard, dan is dat niet nodig want die staat vanzelf al liever stil.

Dit werkt ook zo tijdens je training. Heb je een rustig paard, beloon dan een goed onderdeel met een korte rustpauze. Een actief paard heeft misschien geen rustpauze nodig, want die beweegt gewoon graag.

De ene dag kan ook anders zijn dan de andere dag, net zoals wij ook niet altijd een topdag met evenveel energie hebben. Hoe meer rekening je probeert te houden met datgene wat je paard nodig heeft, hoe liever werkt je paard mee.

Dus hier komt nog eens de vraag: wat heeft jouw paard nodig? Is het meer rust, meer actie, herhaling, variatie, aanmoediging of zelfs een combinatie hiervan?

Kijk dus goed wat je paard nodig heeft en stem je training daar op af. Sommige paarden hebben veel herhaling nodig en anderen dan weer net veel afwisseling. Zoek in functie van wat je wil bereiken en het karakter hoe je de trainingen beter kan afstemmen op jouw paard en wat hij/zij nodig heeft.

Wil je hierbij even hulp om te ontdekken wat jouw paard specifiek nodig heeft, dan heb ik wat informatie van je nodig. Dat kan tijdens een gesprek, zodat ik je het juiste advies kan geven. Neem hiervoor contact met me op en dan kijk ik heel graag mee met jouw situatie zodat jij en je paard binnenkort een sterk team vormen.

Nog een tip: schrijf je meteen in voor de GRATIS online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard”. Deze geef ik op dinsdag 23 november om 20u00.

Klik hier voor meer informatie.

Dan sluit ik nu graag mijn computer af om even te genieten van enkele dagen “offline” zijn. Veel plezier om te ontdekken wat jouw paard nodig heeft.

Maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!