Heb jij wel eens periodes dat er veranderingen op til zijn? Hoe voel jij je op die momenten? Momenteel ervaar ik zo’n periode waar een volgende verandering op komst is. Over het algemeen voel ik me kalm en rustig, vol vertrouwen dat alles goed komt. Ik verwacht enkele obstakels op mijn pad, maar ik weet dat het obstakels zijn die ik kan overwinnen. Ik weet dat op de juiste moment de puzzel mooi in elkaar valt.

Toch ervaar ik soms momenten van angst en twijfel. Verandering is altijd iets nieuws, iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan of ervaren. Het is weer een stap verder uit de comfortzone. Het is belangrijk om niet mee te gaan in die angst en twijfel. Je mag die emoties erkennen, maar laat ze los. Ze zijn er, maar blijf vooruitkijken. Hou het resultaat van de verandering voor ogen.

Het is een proces waar iedereen door moet. Iedereen ervaart angst en twijfel in die periodes. De vraag is: laat jij je tegenhouden door die angst en twijfel? Of ga je dapper door de angst heen, de verandering tegemoet? Je kan het toch niet forceren. Waarom dan energie besteden aan iets waar je op dat moment misschien niets aan kan veranderen?

Laat het op je afkomen en neem actie op momenten dat het nodig is. Een tip die ik je wil meegeven in periodes van verandering: kijk niet achteruit, hou je focus op de weg vooruit. Het is heel verleidelijk om terug naar je comfortzone te gaan, naar je “veilige zone”. Stilstaan is echter achteruitgang. Alles in het leven evolueert, kijk maar naar de natuur en de wetenschap. Vroeg of laat staat iedereen voor een bepaalde verandering. Waarom dan uitstellen? Als je wacht, wordt de stap vaak nog veel groter en moeilijker om die te zetten.

Iemand heeft me ooit het voorbeeld gegeven van een auto. Waarom zijn er slechts 3 kleine achteruitkijkspiegels, maar wel een hele grote voorruit? Omdat het allerbelangrijkste tijdens het autorijden zich voor je afspeelt. De weg vooruit is wat telt. Je kijkt uiteraard eens een keertje achteruit, maar dan slechts een heel kort moment. Ik wil niet meerijden met iemand die steeds door de achteruitkijkspiegels kijkt… Zou jij je dan veilig voelen?

Hopelijk helpt je dit om je leven op dezelfde manier te zien. Kijk door je voorruit. Wat achter je ligt, is voorbij. De weg vooruit is wat telt. Focus op je doel of het resultaat dat je wil behalen. Neem de actie die nodig is, maar verspil geen energie in je zorgen maken wat er zou kunnen komen. Je ziet wel wat er komt. Vaak maak je je zorgen voor iets wat helemaal niet aan de orde is. Door te veel nadenken, maken we de situatie vaak erger dan ze is.

Als jij ook verandering doormaakt, vertrouw erop dat je er komt. Kijk vooruit en stap dapper door. Als je er bent, mag je eens achteruitkijken naar de weg die je hebt afgelegd. Wees trots op jezelf dat je door de angst en twijfel bent gegaan.

Als ik het kan, kan jij het toch ook?