Klik hier en bekijk een video over dit onderwerp.

Het perfecte paard bestaat niet en ook zelf hebben we niet elke dag evenveel motivatie om te werken. Toch ervaren veel ruiters lastige situaties met hun paard, waardoor het echt wel frustrerend kan zijn.

Hoe ga je daarmee om en wat is de oplossing? Daarover lees je meer in dit artikel.

Vorig weekend gaf ik op EquiDay een demo over je paard leren omgaan met spannende dingen. Met andere woorden: wat kan je doen zodat je paard minder bang is in de piste, tijdens het parcours, op wedstrijd of tijdens een buitenrit.

Een boeiende demo en nadien kwamen er een aantal interessante vragen tijdens de Q&A en gesprekken met toeschouwers na de demo. Daar merkte ik dat bij veel ruiters hun paard wel “redelijk oké” is, maar dat er toch een aantal situaties zijn waarin het helemaal fout gaat. En net dat zorgt voor heel veel frustratie.

Heel begrijpelijk natuurlijk. Want stel je voor dat het een prachtig stralende herfstdag is en je wil met je paard op buitenrit. Alles gaat goed, tot je van het erf stapt en je paard enkel weer terug naar de kudde wil. Daar gaat die ontspannen buitenrit…

Als voorbeeld haal ik nu even een buitenrit aan, maar dat kan net zo goed zijn: je paard op de trailer laden om op wedstrijd te gaan of op wedstrijd van de trailer weggaan waar nog een ander paard op staat.

Kijk eens voor jezelf: wanneer werkt jouw paard echt niet mee?

Op welk moment, in welke situatie, wat gebeurt er dan, … Dit zijn allemaal belangrijke vragen om tot de kern van het gedrag te komen. Ik schrijf bewust “de kern”. Meestal worden de oorzaken of de gevolgen aangepakt, maar niet de kern van het probleem. En net daar valt het meeste winst te behalen.

In het voorbeeld van de buitenrit waar je paard niet van het erf wil, ligt de kern vaak bij verlatingsangst. Dat vraagt een hele andere aanpak dan een paard dat bang is om alleen op buitenrit te gaan.

Het grote voordeel als je de kern van het probleem aanpakt: je lost tegelijk ook nog andere problemen op die ermee samenhangen. Vaak leg je in eerste instantie niet de link met dat andere probleem, maar heel veel hangt met elkaar samen.

Is er op elk probleem dan een pasklaar antwoord? Nee, helaas niet. Want elke situatie en elke combinatie is anders. Wat ik in jouw situatie zou aanraden, is misschien iets anders dan wat ik zelf zou doen of wat ik een andere ruiter zou aanraden.

Waarom? Het hangt van veel factoren af. Wat is het karakter van je paard, hoe groot zijn de uitdagingen, hoeveel vertrouwen hebben jij en je paard in elkaar, hoe ervaren ben je, waar staan de paarden, welke accommodatie heb je ter beschikking, waar is je locatie gelegen, …

Dit zijn enkele voorbeelden om rekening mee te houden als we op zoek gaan naar de kern van het probleem en daarbij ook de aanpak naar de oplossing. Trouwens, dé oplossing bestaat ook niet, er zijn meerdere invalshoeken mogelijk in een bepaalde situatie. Het is een kwestie van te kijken wat er het beste past bij de situatie van jou en je paard. En dat is voor elke combinatie paard & ruiter vaak anders.

En zelfs als jij me vertelt over het probleem, heb ik ook maar 1 versie van het verhaal. Uit ervaring merk ik dat mensen vaak bepaalde details niet vertellen. Vaak gewoon omdat ze niet beseffen dat het een belangrijk is om te vertellen of dat ze het zelf niet zien als een onderdeel van het probleem.

Vandaar is het handig om ook de versie van het paard te horen (in dit geval dan: te zien). Wil je dus een objectieve kijk op een situatie, neem dan contact met me op.

Dan zoek ik samen met jou uit waar de kern van het probleem ligt en geef ik je advies op maat zodat je het probleem samen met je paard oplost. Dan is dat toch alweer een frustratie minder 😉.

Of misschien heb je geen frustrerende problemen, maar wil je de band en communicatie met je paard verbeteren (zowel op de grond als in het zadel), dan nodig ik je van harte uit in onze community voor gepassioneerde paardenmensen.

Daar begeleid ik een groep enthousiaste ruiters die het beste willen voor zichzelf en hun paard. Het verlangen naar een sterke band met je paard is wat ons samenbrengt. En die band is gebaseerd op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

Klik meteen hier voor meer info over de community


Heb je vragen over de community of over bepaalde situaties met je paard, stuur me een e-mail en ik neem contact met je op.

Dan wens ik je nu een fantastisch weekend vol paardenplezier. Tot binnenkort!