Gisteren tijdens de online masterclass had ik het uitgebreid over paardengedrag. Waarom doet je paard niet wat je vraagt, waarom reageert je paard op een bepaalde manier en hoe reageer je daar dan op. Dat was gisteren de rode draad.

Tip: kon je er niet bij zijn, registreer je dan meteen voor de volgende gratis masterclass “In 7 stappen veilig en ontspannen op buitenrit met je paard” op 17 februari om 20u00. Noteer het meteen in je agenda en klik hier om je gratis in te schrijven.

Terug naar dat paardengedrag. Veel kunnen we verklaren vanuit het feit dat paarden prooidieren zijn. Dat maakt dat ze zich heel bewust zijn van hun omgeving, want het is belangrijk om te weten wanneer er gevaar dreigt.

Je zal denken dat ze bij ons veilig zijn en niet hoeven te vluchten voor leeuwen (hoewel dat er wel eens wolven opduiken), maar dat vluchtgedrag zit nog steeds in hun genen. Het heeft ervoor gezorgd dat ze tot nu toe overleefd hebben. Gelukkig maar, ik zou me geen leven zonder paarden kunnen voorstellen.

Het feit dat ze hun omgeving zo sterk aanvoelen, maakt dat ze ook perfect weten hoe goed jouw dag al is geweest op het moment dat je bij je paard aankomt. En dat is wel een essentieel detail om een leuke training of buitenrit met je paard te doen.

Ik leg het even uit aan de hand van het kaartje dat ik begin deze week heb voorgelezen tijdens de wekelijkse live-video:

“Gedraag je zoals je je wilt voelen. Doe dus lichter, losser en leuker.
Zing, huppel, zwier, lach, ontspan, wend je naar de zon.”

Hiermee zeg ik niet dat je al huppelend bij je paard moet aankomen (doe ik ook niet voor de duidelijkheid), maar wees je wel bewust hoe je jezelf voelt. Had je een slechte dag, zit je vol stress of voel je je helemaal down, dan is dat zeker niet het beste moment om iets met je paard te doen wat sowieso al moeilijk lukt.

Net omdat paarden zoveel aanvoelen (als prooidier), voelt je paard ook perfect wat jouw gemoedstoestand is. En daar reageert je paard op zijn of haar eigen manier op. Elk paard is anders. Aan het ene paard merk je niets, het andere paard doet die dag extra lastig. Maar eigenlijk is het gewoon hun reactie op datgene wat jij uitstraalt.

Uiteindelijk voel jij dat zelf ook. Stel je spreekt af met een vriendin die niet goed in haar vel zit. Dat zie en voel je zelf ook al als je haar nog maar ziet aankomen. Als je dan weet dat paarden meesters zijn in het lezen van onze lichaamstaal en aanvoelen wat we uitstralen, is dat bij hen nog vele malen sterker. Op dat vlak kunnen we hen echt niets wijsmaken.

Wat kan je dan doen? Nu weet ik ook dat je niet zomaar je ‘knop’ kan omdraaien, we zijn ook maar gewoon mensen. Zoek voor jezelf wel een manier om daarmee om te gaan en jezelf beter te voelen. Daar komt dat “losser, leuker, lachen en ontspannen” bij kijken.

Allereerst is het belangrijk dat je beseft dat je je niet op je best voelt, om welke reden dan ook. Zorg er eerst voor dat je dat achter je laat. Doe iets met je paard wat je leuk vindt en waar je rustig van wordt. Iets makkelijk voor jullie beiden, wat als vanzelf gaat. Al is dat een extra lange borstelbeurt, even gewoon bij in de weide of stal zitten of een grondwerkoefening. Ontspan, kom tot rust en laat je stress of zorgen los.

En het klinkt misschien bijna te makkelijk: maar glimlach. Alleen dat al, zorgt ervoor dat je jezelf al een stuk beter en meer ontspannen voelt. Echt, neem enkele minuten tijd om te doen wat jij nodig hebt om tot rust te komen en ga dan aan de slag met je paard. Het zal je veel onnodige frustratie besparen.

Probeer het een keer uit en laat me weten wat het jou en je paard heeft gebracht (klik hier en mail me). Reageert je paard soms echt lastig en kom je er zelf niet uit, ook dan nodig ik je uit om contact met me op te nemen, zodat ik samen met jou kan kijken naar de beste oplossing in jouw situatie.

Wil je nog een stapje verder en je paard écht leren begrijpen zodat jullie als een fantastisch team gaan samenwerken, dan nodig ik je uit om lid te worden van mijn community. Ondertussen is deze uitgegroeid een hele bibliotheek aan oefeningen, video’s, antwoorden op vragen, masterclasses over bepaalde thema’s en nog veel meer, die je op elk moment kan raadplegen.

Momenteel staat er voor 8 maanden aan content over verschillende thema’s online. Dit zijn enkele onderwerpen die uitgebreid aan bod zijn gekomen: connectie, trailerladen, stilstaan bij opstappen, leiden, schriktraining, mentale training, verlatingsangst, motivatie en nog vele andere onmisbare tips en informatie.

Bovendien kan je live deelnemen aan een masterclass en Q&A via Zoom, zodat je persoonlijk je vragen kan stellen. Zo kan ik concreet een antwoord geven voor jouw specifieke situatie met je paard. Hoe waardevol is dat?

Dit zijn enkele reacties hoe deelnemers de community ervaren:

Zonder de community was ik niet waar ik nu sta en dat al na 2 maanden, bedankt daarvoor!

Dankzij de community heb ik veel meer plezier en zie je eigenlijk pas wat je nog meer met je paard kan doen.

Het verschil tussen januari en december 2021? Simpel: ik ben veel meer en veel actiever met mijn paardjes bezig.
Dit heb ik te danken aan jou, Dorien, en aan de vrienden van de community!

Ik had niet verwacht dat de community zo inspirerend zou werken. Echt heel leuk!

Elke Q&A, elk filmpje geeft me telkens weer een motivatieboost! En het resultaat is natuurlijk een betere communicatie, 
een betere samenwerking enzovoort. Dankjewel!

 

Ontdek zelf wat de community voor jou en je paard kan betekenen. Klik hier voor meer informatie: Wat is de community?

Krijg toegang tot dit waardevolle programma voor slechts 39€ per maand. Je bijdrage blijft trouwens hetzelfde zo lang je lid blijft, ook al verhoogt later de prijs. Hoe lang je lid blijft van de community, kies je trouwens helemaal zelf.

Kortom, superveel waarde én advies op maat dat je krijgt voor een laag bedrag. Daar vind je precies de oefeningen die jij nodig hebt om de uitdagingen van jouw paard aan te pakken. Help zo je paard om meer vertrouwen te krijgen, zodat je met plezier op wedstrijd, op les of op buitenrit vertrekt. Doe je mee?

Ja, ik wil ook een betere samenwerking met mijn paard! (klik hier)

Heb je hierover nog vragen of heb je het gevoel dat je individuele begeleiding nodig hebt, stuur me een e-mail en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Dan wens ik jou en je paard nog een fantastisch weekend en wie weet verwelkom ik je op 1 februari in onze community.

Tot binnenkort!

 

KLIK HIER en word lid van onze community