Loslaten is een van de onderwerpen waar ik het geregeld over heb. Het hoort bij slimme keuzes, die nodig zijn om je focus te houden op datgene wat je écht wil in je leven. Over die slimme keuzes heb ik vorige week een blog gepubliceerd (lees hier de blog “Welke slimme keuzes ik ga maken”).

Hopelijk heeft die blog je geïnspireerd om bewust te kiezen waar je jouw kostbare tijd aan spendeert. Want een mensenleven is helaas veel te kort om alles te doen wat je graag wil doen. Er zit dus niets anders op dan te kiezen. En bij kiezen hoort: loslaten.

 

Loslaten is eng

 

Wie de moed heeft om keuzes te maken, weet dat loslaten er gewoon bij hoort. Wil je meer tijd spenderen aan iets, dan is het nodig om ergens tijd vrij te maken. Aangezien we allemaal slechts 24 uren in een dag hebben, betekent het dat je je tijd anders gaat indelen. Je zal dus minder tijd gaan besteden aan andere dingen of zelfs ergens mee stoppen.

Hier komen we dus bij het loslaten. En dat is altijd eng. Het maakt ons een beetje angstig om iets los te laten wat we gewend zijn. Toch is het niet nodig om hier bang voor te zijn. Kijk eens even terug naar je tienerjaren. Welke hobby’s had je toen? En welke daarvan doe je nu nog? Of wie waren toen je vrienden? Hoeveel daarvan zie je nu nog?

 

Niets blijft zoals het is

 

Het leven is constant in beweging. Mensen komen en mensen gaan, maar ook je gewoonten en interesses veranderen. Weet dat het normaal is dat je bepaalde activiteiten of gewoonten achter je laat. Iets loslaten betekent: ruimte voor nieuwe, andere dingen.

Zo heb ik bijvoorbeeld vrienden die ik vroeger bijna wekelijks zag. We hebben samen veel tijd met elkaar doorgebracht, maar op een bepaald moment merk je dat gesprekken stilvallen. Zelfs al heb je elkaar even niet meer gezien, toch lijkt het alsof je niet meer weet waarover je kan praten.

 

Groeien is ook loslaten

 

Dan komt stilaan het confronterende besef dat je uit elkaar bent gegroeid. Je staat anders in het leven, bent helemaal met andere dingen bezig, je hebt andere interesses dan vroeger en ga zo maar door. Er zijn vele redenen waarom je uit elkaar kan groeien en daar is niets mis mee.

Wees blij dat je samen een mooi stuk op weg bent gegaan en zoek je eigen weg. Je ontmoet weer nieuwe mensen die op dit moment beter bij je passen. En wie weet komt die andere vriend later weer terug in je leven.

 

Tijd voor iets nieuw

 

Net zoals je met mensen uit elkaar kan groeien, is het soms nodig om activiteiten, gewoonten of hobby’s los te laten. Toen ik enkele jaren geleden gestart ben met mijn paardenzaak, gaf ik bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes met paarden voor kinderen. Het was geweldig om kinderen op die manier een onvergetelijke verjaardag te bezorgen met hun beste vriendjes. Sinds dit jaar ben ik daarmee gestopt. Ik vond het nog wel leuk om te doen, maar had er steeds minder tijd voor. En als ik heel eerlijk was, besefte ik dat het niet helemaal bijdraagt tot mijn levensmissie.

Het is geweldig om kinderen te entertainen, maar ik wil ze in de eerste plaats bewust maken om op een andere manier met elkaar en met paarden om te gaan. En daarvoor zijn er andere manieren dan de feestjes. Toch heb ik meer dan een jaar getwijfeld om ermee te stoppen. De angst om iets los te laten hield me tegen.

 

De beloning van loslaten

 

Maar weet je wat prachtig is? Sinds ik de verjaardagsfeestjes heb losgelaten, zijn er fantastische nieuwe ideeën, kansen en mogelijkheden op mijn pad gekomen die wél bijdragen tot mijn levensmissie. Stap voor stap durf ik loslaten wat niet meer bij me past. Want ik weet dat er telkens iets in de plaats komt dat nóg beter en leuker is.

Loslaten is niet gemakkelijk. Hoe sterker je in het leven staat, hoe sneller je iets kan loslaten. En niet enkel loslaten, tegelijk ook het vertrouwen hebben dat er iets beter voor in de plaats komt. Dat is iets waar ik je heel graag mee help. Kijk even op mijn website en ontdek wat ik voor je kan betekenen. Met veel plezier deel ik mijn kennis, ervaringen en inzichten zodat ik jou kan helpen om los te laten wat niet meer bij je past.

 

 

Want het is mijn wens dat ook jij ruimte krijgt voor nieuwe kansen en mogelijkheden!