Teleurstelling, we ervaren het allemaal wel eens. Zelf kan ik niet herinneren wanneer ik voor het laatst nog teleurstelling heb gevoeld, tot enkele dagen geleden. Misschien voelde het net daarom zo zwaar, ik ben het niet meer gewend…

 

De weg naar ons doel

 

De afgelopen maanden hebben mijn trouwe paard en ikzelf hard getraind. Samen hebben we enorme sprongen gemaakt. Een fantastische vooruitgang voor ons beiden, waar we terecht trots op mogen zijn. Als extra cadeau is onze connectie zelfs nog intenser geworden. Win-win voor ons beiden!

Vol enthousiasme deden we samen een auditie om onze vooruitgang te laten beoordelen. Eerlijk gezegd, enkele jaren geleden durfde ik zelfs niet dromen dat we dit niveau ooit zouden halen. Dolgelukkig was ik dat mijn paard en ik dit samen hadden bereikt. Met goede hoop en positieve verwachtingen, keek ik uit naar de feedback.

 

Teleurstelling en drama

 

Toen kwam de enorme teleurstelling: nog net niet goed genoeg… Het voelde het alsof ik een pijnlijke slag van de hamer kreeg. We hebben er zo ons best voor gedaan! De teleurstelling was gigantisch. Even kwam ik in de verleiding om zielig in een hoekje te kruipen. Een kort moment nam drama het van mij over en spookten gedachten als deze door mijn hoofd: ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan helemaal niets’.

 

Hier zijn die leugens weer…

 

Herken je ze? Inderdaad, dit zijn onze leugens die we zelf geloven. In mijn vorige blog heb ik je uitgelegd wat ik daarmee bedoel. Het zijn overtuigingen over onszelf, die ons elke dag weer tegenhouden om ons ideale leven te leiden.

Gelukkig had ik heel snel door dat dit zulke leugens waren, die me in de comfortzone willen houden. Kop op en weg met drama! Eigenlijk weet ik wel dat ik goed genoeg ben en dat ik goed ben in wat ik doe. Waarom voelde de teleurstelling dan zo zwaar? Ik had het gevoel dat ik anderen had teleurgesteld. Een gevoel van schaamte overheerste: “Wat denken ze nu van mij? Zie je wel, ik ben niet goed genoeg.”

 

Volgende keer beter

 

Op dat moment besloot ik om even afleiding te zoeken, zodat ik geen ruimte had voor die gedachten. Niet veel later besefte ik dat er eigenlijk helemaal niets is om teleurgesteld te zijn. Alles is zoals het is. Alles heeft zijn redenen, we kunnen uit elke situatie leren en elke situatie heeft zijn positieve kanten. Doorgaan en volgende keer (nog) beter!

 

Bevestiging komt uit jezelf

 

Het belangrijkste inzicht voor mij in deze situatie was dit: waarom hecht ik zoveel waarde aan wat anderen van mij denken? Eigenlijk hebben we geen bevestiging nodig van anderen. De bevestiging komt uit onszelf. Als we plezier en passie beleven aan datgene wat we doen en we maken vooruitgang, is het altijd goed. Zolang jij je best doet en alles met goede bedoelingen is, kan je niemand teleurstellen. Ook jezelf niet…

 

Omgaan met teleurstelling

 

Om alles in 2 zinnen samen te vatten, deel ik graag deze quote met je:

“It is how you handle your disappointments that define you as a person.

If you get up after the fall or just lay there in defeat.”

 

In het Nederlands zou je dit zo kunnen vertalen:

“Het is de manier waarop je omgaat met teleurstellingen die je als persoon definieert.

Of je staat weer op na de val, of je blijft verslagen liggen.”  

 

Hopelijk geeft dit je de kracht om na elke teleurstelling weer door te gaan. Uit elke situatie, ook uit elke teleurstelling, kan je leren. Bekijk het als een uitnodiging om nóg beter te worden.

 

Teleurstelling wordt motivatie

 

Mij heeft deze teleurstelling enorm veel motivatie gebracht om te blijven verbeteren. Ik weet welke punten het meeste aandacht nodig hebben. Dit helpt me om nog beter te worden en weer een niveau hoger te gaan. Want eerlijk gezegd, ik dacht dat ik niet beter kon. Dankzij deze teleurstelling ben ik super gemotiveerd om nog meer te gaan verfijnen. Deze situatie is een prachtig voorbeeld dat je altijd meer kan dan je zelf denkt. En daar gaan we de komende maanden aan werken!

 

Positieve mindset

 

Heeft dit je geïnspireerd? Alles begint bij een sterke en positieve mindset. Het meeste vooruitgang maak je als je gesteund wordt door andere mensen met een positieve ingesteldheid. Met veel plezier deel ik mijn inzichten, die ook jou een stap vooruit kunnen helpen. Volg je me al via Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn? Hou ook zeker mijn website in de gaten, volgende week lanceer ik een mooi aanbod!

 

Want mijn wens is dat ook jij sterk in het leven staat en je doelen realiseert!