Heb je weleens een mindere dag? Niets lijkt te gaan zoals je had gepland? Alles wat je doet lijkt tegen te slagen? Dat zijn net van die momenten om je eens te bezinnen over de gedachten die je hebt. Wat spookt de meerderheid van de tijd door je hoofd: sombere of vrolijke gedachten?

Hoe meer vrolijke gedachten je steeds hebt, hoe minder van deze onaangename dagen je zal ervaren. Of je hebt geen aandacht als er eens iets misloopt en gaat gewoon vrolijk verder met je dag. Heb je vaak sombere gedachten, trek je meer en meer zulke dagen aan. Ken je deze levenswijsheid: “Wat je aandacht geeft, groeit”? Dit is een hele belangrijke om te onthouden. Iedereen kent wel het gezegde “soort zoekt soort”. Dit is er eigenlijk een variant van. Dus je kan die sombere dagen vermijden door je denken te veranderen. Heel simpel in theorie, maar hoe doe je dat in de praktijk?

Tijdens een dag flitsen er duizenden gedachten door ons hoofd. Alles wat je ziet, hoort, ervaart, voelt,… Vele gedachten zijn ook onbewust, we kunnen ze niet controleren. Wat we wel kunnen leren is om gelukkige gedachten toe te laten op momenten dat we sombere gedachten hebben. Ik zeg duidelijk “leren”. Hier is wat oefening voor nodig.

De eerste stap is bewust zijn dat je sombere gedachten hebt. De volgende stap is om ons van die gedachte te verlossen. Aangezien stoppen met aan iets te denken, het enkel nog erger maakt, kan je de gedachte ook vervangen door een andere. Denk aan een moment waar je enorm gelukkig was. Een moment waarvan je steeds begint te glimlachen als je er aan terugdenkt. Een moment dat je weer een fantastisch gevoel geeft. Een moment dat je weer energie geeft. Het maakt niet uit hoe lang het al geleden is. Misschien is het wel een mooie herinnering uit je kindertijd? Of uit je jeugdjaren? Of heb je nog maar net een prachtig moment van geluk mogen beleven?

Ik geef je graag een tip om gelukkige momenten te “verzamelen”. Zelf heb ik een heel mooi boekje, dat ik mijn “succesboekje”noem. Daar schrijf ik alle momenten in waarbij ik me zielsgelukkig voel. Alle momenten waar ik iets heb bereikt waar ik hard voor heb gewerkt. Alle momenten waarop iemand me een prachtig compliment geeft. Alle momenten waarvan ik trots mag zijn op mezelf. Alle mooie en onvergetelijke momenten met anderen (vrienden en familie), die me enorm gelukkig maken. Een mooie verzameling van prachtige momenten in mijn leven.