Je hoort me vaak zeggen dat veiligheid altijd prioriteit is. Daarmee bedoel ik om op een andere manier te leren kijken naar bepaalde situaties die op het eerste zich onschuldig lijken, maar wel onaangename gevolgen kunnen hebben. En dat zit vaak ook in alledaagse of onverwachte situaties.

Een voorbeeld: je bent op buitenrit en je komt naast een weide met koeien. Je weet dat je paard bang is als ze komen aanlopen en hoopt dat ze allemaal stil blijven staan op hun plek. Helaas, de eerste koe vertrekt en in enkele tellen komt er een hele bende koeien naar de draad gelopen.

Je voelt de spanning bij je paard opbouwen en vreest dat je paard fel wegspringt of zelfs gaat rennen. Die gedachten zorgen ervoor dat je nog meer spanning geeft aan je paard, waardoor de kans nu wel extreem klein is dat je paard kalm blijft in deze situatie. Want als jij niet op je gemak bent, waarom zou je paard dat dan wel zijn?

Wat je paard nodig heeft op dat moment: een leider die rust en vertrouwen uitstraalt. Je paard is zelf bang en heeft nood aan steun. Iemand die hem bij wijze van spreken “bij zijn hand neemt”. Maar als je zelf bang of onzeker bent, kan jij op dat moment niet die leider zijn voor je paard.

Misschien kan je dat wel zijn als je met beide voeten op de grond staat. Als dat zo is, stap dan ook af. Het is helemaal oké om af te stappen als je niet zeker bent dat je in het zadel je paard veilig voorbij, over of naast de enge situatie krijgt. Ik heb Pat en Linda Parelli dit vaak horen zeggen (vrij vertaald): “Het moment dat je denkt dat je beter zou afstappen, had je al naast je paard moeten staan”.

Heb je een situatie waarbij je niet weet hoe je paard gaat reageren: stap gewoon af, neem de tijd om de situatie rustig te bekijken – tenminste als dat op een veilige manier kan – en leid je paard er doorheen. De meeste paarden zijn namelijk meer op hun gemak als hun eigenaar of ruiter ernaast loopt, want dat geeft hen vertrouwen dat ze het niet alleen hoeven te doen.

Maak het dus niet moeilijker dan het is en kies de veiligste oplossing voor jou en je paard. Stel jezelf eventueel deze vraag: “Hoe hou ik mezelf en mijn paard veilig in deze situatie?”. En volg dan gewoon je gevoel.

Herken je dit en wil je meer tips om samen met je paard steeds verder te bouwen aan een relatie die gebaseerd is op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen? Dan is de online clinic “Begrijp je paard beter” iets voor jou. Daar ontdek je hoe jij en je paard een fantastisch team vormen en echt leren samenwerken.

Na deze online clinic begrijp jij je paard veel beter, zodat je uitdagende situaties makkelijker oplost. Bovendien ontdek je dat je niet alleen bent met je uitdagingen, want dat ook andere deelnemers vaak tegen hetzelfde aanlopen met hun paard.

Wanneer: donderdag 17 december van 20u tot 22u

Klik meteen hier voor meer informatie: Online clinic “Begrijp je paard beter”

Ken je nog andere amazones waarvoor dit interessant zou zijn, bezorg hen dan gerust de link.

Ik wens jou alvast een fantastisch weekend en geniet van tijd met je paard. Tot binnenkort!