We horen mensen vaak spreken over “hun waarden”. Maar wat zijn dat nu precies, die waarden? Waarom is dat zo belangrijk?

Het woord zegt het gedeeltelijk zelf, waarden zijn waardevol voor iemand. Dit is heel persoonlijk. Ook elke samenleving zijn eigen collectieve waarden. Het komt meestal tot conflicten als iemand zich niet aan deze waarden houdt.

Als iemand onze waarden schendt, voelen we vaak sterke emoties: verdriet, frustratie, woede, angst,… Omdat onze waarden zo belangrijk zijn voor ons, hebben we het er moeilijk mee als iemand die overschrijdt. Daarom hebben we in het algemeen graag mensen rondom ons die dezelfde waarden hebben. Denk eens even na, wat is voor jou belangrijk in de omgang met anderen? Met welk gedrag heb jij het vaak moeilijk? Wat verwacht je van jezelf en van anderen?

Mijn waarden zijn eerlijkheid, integriteit, dankbaarheid, respect en vertrouwen. Ik vind het enorm belangrijk dat mensen eerlijk zijn, zelfs al is het niet leuk om te horen. De waarheid kwetst soms, dat klopt. Maar wat ik erger vind, is nadien horen dat iets een leugen was. Zoals het spreekwoord zegt, eerlijk duurt het langst. Er zouden veel minder conflicten en misverstanden ontstaan als iedereen een eerlijke, open communicatie nastreeft. Dat is niet de gemakkelijkste weg, maar zeker de meest efficiënte weg.

Ook integriteit staat boven op mijn lijstje. Dit hangt nauw samen met eerlijkheid en betrouwbaarheid. Een integer iemand blijft bij zijn normen, waarden en principes, ook als die onder druk staat van anderen. Onder alle omstandigheden dus jezelf blijven. Steeds doen wat je zegt te doen. Je eigen afspraken en beloftes nakomen. Het lijkt simpel, maar sta er eens bij stil hoe moeilijk het kan zijn om onder alle omstandigheden echt jezelf te blijven. Nochtans haal je hiermee de beste resultaten. Door altijd jezelf te zijn, zal je jezelf of anderen niet teleurstellen.

Ik kan me geen leven voorstellen zonder dankbaarheid. Het maakt ons leven zoveel mooier! Er zijn ontelbare dingen in ons dagelijkse leven waar we dankbaar voor kunnen zijn: de zon, lucht, natuur, stromend water, elektriciteit, kleren, auto, vrienden, de glimlach van een vreemde, de onstuimige lach van een kind,… Hoeveel zaken kan jij nog opnoemen? Dankbaarheid brengt enorm veel vreugde en geluk in ons leven. We leren te genieten van de kleine dingen. Probeer het eens, je zal ervan versteld staan hoe blij het je maakt om voor alles dankbaar te zijn.

Wat ik vaak mis in onze samenleving is respect. Zowel voor elkaar als voor elkaars bezittingen. Iedereen heeft het recht zichzelf te zijn, zijn eigen mening te hebben en zijn eigen leven te leiden. Ik leg hier de nadruk op leiden en niet lijden, want sommige mensen maken het elkaar zo moeilijk. Waarom? Omdat ze andere waarden hebben. Vandaar dat we allemaal bij onszelf kunnen beginnen als we een betere samenleving willen. Alle beetjes helpen.

Mijn laatste waarde is vertrouwen. Ik ben van het principe “een woord is een woord”. Helaas ben ik ook al vaak teleurgesteld op dat vlak. Als je afspraken maakt met iemand die niet zoveel belang hecht aan die waarde, kom je soms bedrogen uit. Maar zelfs dan kan je niet anders dan respect hebben voor die persoon en je eigen les uit de situatie trekken. Wat is er mooier dan mensen die je blindelings kan vertrouwen?

Wie niet aan deze waarden voldoet, past niet in mijn leven. Natuurlijk kom je vaak mensen tegen die deze waarden niet zo nauw nemen, maar die hou ik intuïtief op afstand. Onbewust doen jullie dit ook. Je voelt je meestal niet goed bij mensen die andere waarden hebben.

Om een voorbeeld te geven, zelf werk ik veel met kinderen. De laatste tijd hoor ik vaak situaties op school van gewelddadig pestgedrag en zelfs dingen van elkaar bewust stukmaken. Ik begrijp absoluut niet hoe zulke dingen kunnen gebeuren, omdat ik hele andere waarden heb. Kinderen moeten hun waarden natuurlijk nog leren kennen, maar hier heeft hun omgeving (ouders, familie, vrienden, school, trainers,…) de grootste invloed. In het algemeen zeggen we dat kinderen de spiegel zijn van hun gezin. Als die kinderen van thuis geen positieve waarden meekrijgen, is het niet gemakkelijk om ze iets anders bij te brengen. Als de ouders er geen belang aan hechten, blijft het waarschijnlijk ook niet hangen bij de kinderen.

Waar ik naar streef is authentiek zijn, echt zijn. Elke dag mijn eigen waarden naleven. Zo trek je automatisch de juiste personen aan in je leven, die passen bij jou waarden. En de anderen? Die blijven op de achtergrond of verdwijnen uit je leven. Dan komen we bij loslaten, maar dat is een ander onderwerp…